Video Rămășițele unui drum de piatră de 7.000 de ani au fost descoperite sub apă, lângă țărmul Croației

Data actualizării: Data publicării:
ramasitele unui drum de 7.000 in marea adriatica
Ruinele scufundate ale unui drum vechi de 7.000 de ani se ascund sub apă în largul coastei insulei croate Korcula. Foto: Facebook Sveučilište u Zadru

Ruinele scufundate ale unui drum vechi de 7.000 de ani se ascund sub apă în largul coastei insulei croate Korcula. Structura neolitică a conectat cândva insula la un teritoriu antic, artificial, relatează Live Science, potrivit Agerpres. 

Arheologii au anunţat descoperirea „structurilor ciudate” într-o postare din 6 mai pe Facebook, descriindu-le ca fiind rămăşiţele unui drum care sunt acum scufundate la aproximativ 5 metri sub Marea Adriatică. Drumul este format din „plăci de piatră stivuite cu grijă” care măsoară aproximativ 4 m lăţime. Pavelele de piatră au fost îngropate de nisip de-a lungul mileniilor. Arheologii cred că drumul de piatră a fost construit de Hvar, o cultură maritimă pierdută care a locuit în zonă în perioada neolitică (6000 î.Hr. până la circa 3000 î.Hr.).

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

„Am găsit, de asemenea, ceramică ornamentată din neoliticul târziu, un topor din piatră, artefacte osoase, cuţite din silex şi vârfuri de săgeată”, a explicat pentru Live Science, într-un e-mail, Mate Parica, profesor asistent la Departamentul de Arheologie de la Universitatea din Zadar în Croaţia care a luat parte la săpături. „Descoperirile ceramicii ne-au ajutat să atribuim acest sit culturii Hvar”, a menţionat el.

Arheologii cred că drumul lega cândva o aşezare Hvar din apropiere, numită Soline, de Korcula. Arheologii au descoperit Soline, care este, de asemenea, scufundată, dar care s-a aflat cândva pe o masă de pământ artificială, descoperire făcută în 2021, în timpul unui studiu arheologic anterior. Prin datarea cu radiocarbon a lemnului găsit la faţa locului, ei au stabilit că aşezarea datează de aproximativ 4900 ani î.Hr.

„Oameni au mers pe acest drum în urmă cu aproape 7.000 de ani”, a declarat Igor Borzic, arheolog la Universitatea din Zadar, care a luat parte şi la explorările subacvatice.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri