Charles Michel: Extinderea UE va proteja Balcanii de Vest de influențe maligne

Data publicării:
Charles Michel în Croația
Charles Michel (foto) a sosit joi în capitala Croației, Zagreb, pentru discuții cu privire la agenda strategică. Sursa foto: Profimedia Images

Extinderea Uniunii Europene va face ca Cei 27 să fie mai siguri și mai prosperi și, de asemenea, va asigura stabilitatea și pacea țărilor din Balcanii de Vest, a declarat joi președintele Consiliului European, Charles Michel, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, comisia executivă a UE a recomandat ca Ucraina și Moldova să înceapă negocierile privind aderarea la UE, în așteptarea îndeplinirii condițiilor restante, precum și Bosnia și Herțegovina. De asemenea, a recomandat ca Georgia să primească statutul de candidat la calitatea de membru.

Liderii naționali ai UE ar trebui să decidă la mijlocul lunii decembrie dacă acceptă recomandarea Comisiei. Orice astfel de decizie necesită unanimitatea celor 27 de membri ai blocului, Ungaria fiind văzută ca principalul obstacol potențial.

Joi, Michel a sosit în capitala Croației, Zagreb, pentru discuții cu privire la agenda strategică, inclusiv extinderea, cu premierii țării gazdă și din Malta, Polonia și Italia. El a spus că statele membre UE trebuie să realizeze unitatea în chestiuni strategice.

Întrebat dacă vede o amenințare ca Rusia să conducă un nou conflict în Balcanii de Vest pentru a distrage atenția de la războiul său din Ucraina, așa cum le-a susținut reporterilor președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Michel a spus:

„Nu putem exclude tentațiile Rusiei sau chiar ale altora de a încerca să interfereze, să încerce să influențeze și de aceea suntem absolut convinși că progresul pe calea UE este cu adevărat important pentru a asigura stabilitate și pentru a ne asigura că această regiune va fi pașnică.”

Andrej Plenkovic
Foto: Andrej Plenkovic (dr) și Charles Michel (st) / Sursa foto: Profimedia Images

Prim-ministrul Croației Andrej Plenkovic a spus că ar putea exista câteva puncte fierbinți de instabilitate în sud-estul Europei, dar Croația a sprijinit ferm calea vecinilor săi către UE.

„Numai ancorarea fermă a vecinilor noștri în procesele europene va garanta pacea, securitatea, stabilitatea și relațiile multilaterale mai bune”, a spus Plenkovic. „Ultimul lucru de care UE are nevoie este un alt război în sud-estul Europei”.

Croația a fost ultima țară care a aderat la UE în 2013, dar invazia Ucrainei de către Rusia a plasat din nou extinderea în fruntea agendei UE.

Serbia și Republica Sârbă autonomă a Bosniei sunt neutre în ceea ce privește invadarea Ucrainei de către Rusia și păstrează relații strânse cu Moscova.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri