Rectificare bugetară la Primăria Capitalei: Subvențiile pentru căldură și transport în comun cresc. Unde se duc mai puțini bani

Data actualizării: Data publicării:
Sediul primăriei Capitalei fotografiat pe 22 august 2022.
Sediul primăriei Capitalei. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Banii destinaţi subvenţionării transportului în comun şi a energiei termice vor fi suplimentaţi cu 470 de milioane de lei, conform unui proiect de rectificare bugetară, aprobat în şedinţa de vineri a Consiliului General al Capitalei.

Mai exact, subvenţia la termie va fi suplimentată cu 150 de milioane de lei, ajungând în acest an la 1,783 miliarde lei. De asemenea, creşte suma alocată pentru subvenţionarea transportului în comun cu 319 milioane lei, totalizând astfel, în acest an, 1,491 miliarde lei.

Totodată, viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu a anunţat că în urma rectificării bugetare angajaţii STB îşi vor putea primi salariile.

"Salariaţii STB îşi vor primi banii! Am convins consilierii generali că trebuie să-i punem pe primul loc pe cei 10.250 de angajaţi STB şi să asigurăm continuitatea transportului public pentru cei peste 200.000 de călători", a scris viceprimarul, pe Facebook, potrivit Agerpres.

Totodată, ca urmare a rectificării, veniturile la bugetul local vor creşte cu 443.000 de lei, suplimentarea provenind din cote defalcate din impozitul pe venit. De asemenea, se acordă în plus 12 milioane de lei pentru salarii de bază, dar scad cu 3,2 milioane de lei cheltuielile cu bunuri şi servicii. 

Unde se taie din buget

Se vor diminua cu 45 de milioane de lei banii pentru investiţii în infrastructura rutieră. Va fi, de asemenea, diminuat bugetul următoarelor instituţii: Administraţia Străzilor (18,8 milioane lei), Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (5,3 milioane lei), Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public (2,3 milioane lei), Direcţia Generală de Asistenţă Socială (1,2 milioane lei), ALPAB (1 milion lei), Administraţia Parcul Văcăreşti (529.000 de lei).

Vor primi mai mulţi bani: Administraţia Cimitirelor (5,2 milioane lei), Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (4,6 milioane lei), Direcţia Generală de Poliţie Locală (1,8 milioane lei), Creart (480.000 de lei).

Consiliera municipală Ancuţa Comănici (PSD) a reproşat Administraţiei Spitalelor că la finalul lunii august avea o execuţie bugetară de 16,64%. Ea a criticat şi diminuarea bugetului destinat unor investiţii precum: reabilitarea blocului operator chirurgie la Spitalul Cantacuzino, lifturi pentru Spitalul Malaxa, lucrări pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu în cazul mai multor spitale (Burgehele, Carol Davila, Filantropia), consolidarea şi reabilitarea ambulatoriului Foişor, staţii de epurare.

Cristian Olteanu (PSD) a apreciat că proiectul de rectificare bugetară reprezintă "poza clară a unei farse triste pentru toţi bucureştenii". El a menţionat că, la începutul anului 2023, proiectul de buget a fost considerat de către mulţi "o glumă" şi că acesta a fost "umflat din pix" cu cel puţin 1,3 miliarde de lei. Totodată, au fost estimate venituri de 970 de milioane de lei din recuperarea unor creanţe, bani care nu s-au încasat însă.

"Acum veniţi şi spuneţi că, din 970, vă aşteptaţi să fie 364 de milioane. Adică peste 600 de milioane dispar în vânt. Iar asta e în noiembrie. Vom vedea în decembrie, când se va face ultima rectificare a anului, când, foarte probabil, o să vă apropiaţi foarte rapid de zero milioane recuperat", a spus el.

Olteanu a mai atras atenţia că, deşi la începutul anului au fost estimate venituri de 293 de milioane de lei prin valorificarea unor bunuri ale instituţiilor subordonate, suma a fost diminuată la 98 de milioane de lei.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri