Reuniunea miniștrilor de externe UE. Aurescu a cerut ca Rusia să rămână izolată internațional

Data publicării:
Bogdan Aurescu sustine o conferinta de presa la sediul MAE.
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe. Foto: Inquam Photos/George Călin

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, la Bruxelles, la Consiliul Afaceri Externe (CAE), cadru în care a subliniat că este necesar ca Rusia să rămână izolată internațional. În același timp, Aurescu a cerut adoptarea adoptarea cât mai rapidă a celui de-al 11-lea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, transmite MAE, potrivit Agerpres. 

El a evidenţiat importanţa unei implementări eficiente a măsurilor restrictive adoptate până acum şi evitarea eludării acestora de către state terţe. În cadrul schimbului de opinii cu omologii din Balcanii de Vest, ministrul Bogdan Aurescu a salutat prezenţa acestora, în continuarea practicii iniţiate la reuniunea CAE din mai 2022, unde au fost invitaţi pentru prima dată partenerii din Balcani la o reuniune cu miniştrii europeni, şi a exprimat încrederea că astfel de discuţii periodice la CAE vor contribui la dinamizarea cooperării cu această regiune.

Aurescu a reiterat susţinerea pentru parcursul european al statelor din regiune, UE fiind cel mai apropiat partener al acestora, inclusiv prin sprijinul economic acordat prin Planul European de Investiţii, şi a exprimat deplina disponibilitate a României de a sprijini eforturile acestora în parcursul european, încurajând intensificarea ritmului reformelor interne pentru a menţine o dinamică pozitivă durabilă.

Totodată, şeful diplomaţiei române s-a referit la contextul dificil generat de consecinţele agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi la implicaţiile asupra regiunii, salutând progresele înregistrate de cea mai mare parte a partenerilor în alinierea la deciziile UE în domeniul PESC, în special la deciziile UE care vizează Rusia, şi evitarea eludării sancţiunilor.

În context, a încurajat continuarea eforturilor de aliniere la PESC, nu doar ca un exerciţiu tehnic, ci mai ales ca o manifestare a sprijinului pentru valorile europene comun împărtăşite şi a evidenţiat importanţa consolidării comunicării strategice pro-europene, precum şi a combaterii interferenţelor străine, în actualul context geopolitic dificil în care este necesar un angajament sporit pentru a construi un spaţiu comun de rezilienţă UE - Balcanii de Vest.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri