Ambasadorul Rusiei la București, convocat la MAE pentru declarațiile privind tezaurul și „mercenarii români” din Ucraina

Data publicării:
ministra de Externe Luminița Odobescu la pupitru cu steagul NATO în spate
Ministra de Externe, Luminița Odobescu. Inquam Photos / George Calin

Ministrul de Externe Luminița Odobescu l-a convocat duminică pe ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, căruia i-a transmis „nemulțumirea profundă” a României legată de „maniera deformată, trunchiată și neconformă” în partea rusă prezintă „teme importante care își au originea în trecutul istoric”. Nemulțumirile părții române privesc declarațiile Rusiei despre tezaurul românesc de la Moscova, dar și recentele afirmații potrivit cărora armata rusă ar fi eliminat 349 de „mercenari români” în Ucraina. 

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat în dimineața zilei de 17 martie 2024 la sediul Ministerului Afacerilor Externe în legătură cu o serie de declarații recente ale părții ruse. Ambasadorului i-a fost transmisă nemulțumirea profundă a părții române cu privire la maniera deformată, trunchiată și neconformă în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federației Ruse, teme importante, cu relevanță bilaterală, care își au originea în trecutul istoric.

S-a reamintit ambasadorului Federației Ruse necesitatea încadrării depline și permanente în practica diplomatică, inclusiv în ceea ce privește menținerea unei conduite responsabile în comunicarea publică”, se arată într-un comunicat transmis duminică de Ministerul de Externe.

Ambasada Rusiei la București anunțase vineri, preluând date prezentate de ministerul rus al apărării, că în Ucraina ar fi luptat 784 de „mercenari români”, dintre care 349 ar fi fost uciși de armata rusă. Afirmațiile ambasadei au atras o reacție din parte MAE român, care a precizat că astfel de informații „fac parte din arsenalul războiului hibrid și al campaniei de dezinformare îndreptate împotriva statelor membre UE și NATO, inclusiv împotriva României”.

O altă temă intens comentată de oficialii ruși este tezaurul românesc de la Moscova, după ce Parlamentul European a votat o rezoluție privind restituirea acestuia către România.

Moscova a transmis, prin purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe, că datoria Românei față de Rusia este de 25 de ori mai mare, în vreme ce Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securoitate al Rusiei, a trecut direct la înjurături și a declarat că „românii nu sunt o națiune”.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri