România, cel mai bun loc din istorie în privința cheltuielilor militare

Data publicării:
m142-himars-010-ts600
Foto: military.com

România ocupă cea mai bună poziţie din istorie, într-un clasament al cheltuielilor militare. E pe locul 40 în lume. Studiul e realizat de Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace din Suedia și ne plasează peste țări precum Cehia, Bulgaria sau Ungaria.

E pentru prima dată când România întră în Top 40 cheltuieli militare - ocupă chiar ultima poziţie. Anul trecut, ţara noastră a cheltuit 4,6 miliarde de dolari pentru dotarea Armatei. Ceva mai mult au plătit Grecia, Belgia şi Elveţia. Şi Ucraina a alocat mai mulţi bani pentru militari - e drept, forţată de presiunea exercitată de Rusia în zona Mării Negre. Clasamentul e condus, ca în fiecare an, de Statele Unite ale Americii, care au cheltuit aproape 650 de miliarde de dolari. Urmează China, Arabia Saudită, India şi Franţa, în timp ce Rusia a ieşit din top 5, pentru prima dată în ultimii ani.

Florin Jipa, analist militar: E clar că Marea Neagră este zona fierbinte a Europei deoarece aici, împreună cu Marea Baltică, sunt forțele NATO și forțele ruse care se șicanează reciproc de ceva vreme. Automat, este o reacție normală a țărilor din estul Europei să-și dezvolte capabilitățile militare.

Faţă de 2017, cheltuielile militare ale României au crescut cu 18%. Am alocat mai mulţi bani decât ţări precum Bulgaria, Ungaria sau Cehia. Singurii militari din Europa Centrală şi de Est care au primit mai mulţi bani decât românii sunt cei polonezi.

Creşterea sumelor destinate Ministerului Apărării se datorează, în primul rând, contractelor semnate cu Statele Unite, pentru cumpărarea de rachete Patriot, HIMARS şi transportoare Piranha. Nicio astfel de înţelegere n-a fost încheiată însă anul acesta, dar analiştii militari sunt optimişti.

Florin Jipa: Dacă ne uităm în anii 2018 și 2019, contractele au fost semnate în ultimele luni ale anului. Este o constantă a noastră, să lăsăm totul pe toamnă. În programul de guvernare este trecut ca 76% din aceste cheltuieli să se întoarcă în economia națională, lucru dacă s-ar și întâmpla ar fi un boom pentru industria națională, care este în mare suferință de ceva vreme.

Ministrul Apărării a promis că săptămâna aceasta va da un răspuns în ceea ce priveşte achiziţia de corvete, contract a cărui valoare se ridică la 1,6 miliarde de euro. În plus, ministrul Gabriel Leş a anunţat că, până la finalul anului, România va mai cumpăra şi 5 avioane multirol F-16, pentru care ar fi nevoie, în total, de 250 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri