România otrăvește Europa cu metan. Țara noastră e responsabilă pentru 85% din metanul emis de minele de cărbune abandonate

Data actualizării: Data publicării:
e responsabilă pentru 85% din metanul emis de minele de cărbune abandonate din UE
România e responsabilă pentru 85% din metanul emis de minele de cărbune abandonate din UE. Foto: Profimedia Images

Minele de cărbune din țara noastră otrăvesc toată Europa. Experții avertizează că emisiile de gaz metan sunt la cote alarmante. O analiză Ember citată de Asociaţia Two Celsius arată că, dacă s-ar capta și utiliza cel puțin jumătate din gazul emis de minele de cărbune abandonate, s-ar genera energie electrică de zeci de milioane de euro.

Țara noastră e pe locul doi în ceea ce privește emisiile de gaz metan din Uniunea Europeană. România e responsabilă pentru 85% din metanul emis de minele de cărbune abandonate.

Pratic, dacă s-ar capta şi utiliza doar jumătate din acesta, s-ar putea genera energie electrică de 75 de milioane de euro.

Totodată, ar exista suficientă căldură reziduală pentru a încălzi aproape 19.000 de paturi de spital pe an.

Primul lucru pe care ar trebui să îl facă țara noastră este să reducă emisiile de metan provocate de extracția de carbune.

Nu ar fi însă suficient. România ar trebuie să încerce recuperarea acestui metan. Ulterior, el ar fi folosit la producerea de energie electrică și termică. Iar dacă nu vom reuși să redcuem emisiile pe care le avem, riscăm să deraiem procesul către atingerea neutralităţii climatice în 2050.

Analiza arată că ne vom îndrepta către o lume în care impactul schimbărilor climatice va fi devastator.

Cel mai mare emiţător de metan din UE în momentul de față e Polonia. Statul e responsabil pentru majoritatea acestor emisii de metan.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri