Ablația cardiacă – tratamentul modern pentru aritmiile cardiace

Data actualizării: Data publicării:
foto Digi24 - Dr. Vatasescu Articol sustinut de SANADOR

Aritmiile cardiace sunt tulburări ale ritmului normal al inimii care pot influența semnificativ calitatea vieții și activitățile zilnice obișnuite și, în anumite situații, pot chiar să pună viața în pericol. Odată cu trecerea anilor și înaintarea în vârstă, anumite boli cardiovasculare pot afecta mușchiul cardiac și transmiterea semnalelor electrice către celulele musculare ale inimii. Această patologie poate fi vindecată cu ajutorul terapiei ablative, o metodă modernă și ultraperformantă de cardiologie intervențională.

Aritmiile cardiace sunt de mai multe tipuri. Bradiaritmiile sunt tulburări de ritm cu frecvență cardiacă scăzută, iar tahiaritmiile sunt tulburări de ritm cu frecvență cardiacă crescută. Acestea apar datorită dezorganizării circuitelor electrice normale ale inimii și cauzează contracția deficitară a inimii, cu răsunet important asupra circulației sanguine periferice. O persoană care prezintă o tulburare de ritm cardiac poate simți palpitații, dureri în piept, disconfort toracic, fatigabilitate persistentă, amețeală, dureri de cap inexplicabile sau poate experimenta chiar și pierderi de scurtă durată a conștienței.

Terapia ablativă este o metodă terapeutică modernă, minim invazivă, care tratează tulburările de ritm și de conducere. Ritmurile rapide neregulate, precum flutterul atrial, se pretează cel mai bine la terapia ablativă. Cu alte cuvinte, terapia ablativă are șanse de reușită foarte mari, de peste 99%, cu vindecarea completă a pacientului, care nu va mai suferi vreodată de acea tulburare de ritm.

Aritmiile cu un grad de complexitate mai ridicat, precum tahicardiile ventriculare sau fibrilația atrială, pot fi de asemenea tratate cu succes cu ajutorul ablației cardiace. Studiile de specialitate au dovedit că terapia ablativă scade semnificativ riscurile de apariție a evenimentelor tromboembolice fatale, precum accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic, îmbunătățind calitatea vieții.

Ablația cardiacă este o procedură terapeutică de cardiologie intervențională care aplică țintit energie generată cu ajutorul undelor de radiofrecvență pentru a distruge țesutul cardiac în care își are originea ritmul cardiac anormal. Cu ajutorul unui cateter introdus periferic, sub observație imagistică și electrofiziologică, ablația cu radiofrecvență este considerată un tratament revoluționar al tahiaritmiilor, fiind considerată la momentul actual terapia de primă intenție în majoritatea ghidurilor de aritmologie internaționale.

Terapia ablativă a tulburărilor de ritm cardiac se realizează obligatoriu sub ghidaj imagistic. Laboratoarele moderne de electrofiziologie sunt dotate cu angiografe de ultimă generație și tehnologie de studiu electrofiziologic pentru cartografierea tridimensională a circuitelor electrice dezorganizate. Centrul de Aritmologie din Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților toate tipurile de proceduri diagnostice și terapeutice pentru studiul electrofiziologic, cartografierea și ablația aritmiilor cardiace, indiferent de gradul de complexitate. Laboratorul de Electrofiziologie SANADOR este dotat tehnologic la cele mai înalte standarde europene, cu console de electrofiziologie intracardiacă multicanal, dar și cu sisteme 3D/4D de cartografiere color în timp real de tip CARTO, conectate la angiografele de ultimă generație Philips Azurion 7 cu care este dotat Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri