Bătrâni abandonați de familii în spitale de sărbători: „Spun că nu au timp, că sunt sărbătorile și că nu este o prioritate”

Data actualizării: Data publicării:
batran
Numeroși pacienți în vârstă sunt abandonați în spitale de familiile care nu mai răspund la telefon. Foto: Digi24

Semnal de alarmă din partea medicilor din Iași. Numeroși pacienți în vârstă sunt abandonați în spitale de familiile care nu mai răspund la telefon. Asta deși starea lor este relativ bună și nu ar trebui să mai fie internați. La Spitalul Parhon, de exemplu, sunt persoane internate de dinaintea Crăciunului.

- Copiii dumneavoastră? Spuneați că aveți 3 copii, nu?
- Da!
- Au venit la spital?
- Nu au venit până acum copiii.

Acest pacient, în vârstă de 76 de ani, diagnosticat cu o afecțiune renală, a fost adus de familie la Spitalul Parhon, din Iași, în data de 17 decembrie. Durata medie de internare în astfel de cazuri este de 6 zile, dar, ca și în cazul altor pacienți, rudele sunt de negăsit.

Ionuț Nistor - purtător de cuvânt Spitalul Parhon Iași: În mod repetat, colegii mei încearcă să dea de familie, se încearcă telefoane repetate. Din păcate, nu reușim să găsim înțelegere, de foarte multe ori, colegii mei sunt, să spunem, agresați verbal. Că nu au timp acum, că sunt sărbătorile și că nu este o prioritate pentru ei.

În aceasta situație mai sunt 2 pacienți, tot cu afecțiuni renale, care nu mai necesita deocamdată tratament. Rămân cu toții în spital, până va veni cineva să îi ia acasă.

- Mi-a dat o lingură de orez, mi-a mai dat una de ceai.
- Acasă poate nu le-ați fi primit, dacă erați acasă singur.
- Ce să fac, ia, spuneți dumneavoastră, în situația mea?
- Nu aveți încotro!
- Pai, ați văzut? Asta e viața!

Ionuț Nistor - purtător de cuvânt Spitalul Parhon Iași: Rămân în spital până când se rezolvă această problemă. Nu ai cum să-i externezi, nu ai cum sa-i trimiți acasă până nu ai siguranța că acolo îi primește cineva.

Aceeași situație este și la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași. Medicii sunt nevoiți sa prelungească perioada de spitalizare a pacienților în vârstă, până când rudele își fac timp să-i externeze.

Diana Cimpoeșu - coordonator UPU-SMURD Iași: Pentru că familia se simte depășită de nevoia de îngrijire, sună la 112, apelează la ambulanță și ajung cu ei în urgență. Sunt pacienți care rămân în spital pentru că familiile nu reușesc să gestioneze situația lor în aceste zile.

În cazul în care rudele vor refuza în continuare să îi externeze pe acești pacienți, medicii sunt nevoiți să anunțe poliția.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri