Ce este hernia de disc lombară?

Data actualizării: Data publicării:
SANADOR 13 aprilie Articol sustinut de SANADOR

Hernia de disc este o afecțiune degenerativă, de uzură a coloanei vertebrale lombare, care, contrar așteptărilor, este tot mai des întâlnită la persoanele tinere, cu vârste de 30–40 de ani. Neglijența și lipsa de conștientizare a pozițiilor vicioase de la locul de muncă sau de la birou, suprasolicitarea coloanei lombare prin ridicarea de greutăți excesive, lipsa unui stil de viață activ și kilogramele în plus pot duce în timp la apariția unor crize dureroase severe, care pot chiar să imobilizeze pacientul.

Coloana vertebrală este axul central al corpului nostru și cea mai importantă structură a scheletului osos și a aparatului locomotor, fiind alcătuită din 33 de segmente osoase, denumite vertebre, între care se află intercalate 23 de discuri intervertebrale cartilaginoase. Aceste discuri intervertebrale sunt structurile anatomice care asigură stabilitatea și mobilitatea coloanei vertebrale și absorb șocurile și forțele mecanice exercitate asupra coloanei vertebrale.

Atunci când discul intervertebral migrează spre canalul vertebral, se produce hernia de disc, care, prin contactul său cu sacul dural, poate comprima nervul spinal de la acel nivel și poate declanșa apariția unor dureri de spate foarte intense. Simptomatologia cauzată de acest proces mecanic cuprinde: durerea foarte puternică în regiunea lombară sau durerea în regiunea fesieră, contractura dureroasă a mușchilor paravertebrali din vecinătate, extensia durerii pe picior, cu apariția de senzației de arsură, amorțeală sau furnicătură.

Simptomele au o evoluție graduală, proporțională cu gradul de suprasolicitare a coloanei vertebrale. Compresia mecanică severă a nervului spinal poate duce la pareza piciorului și apariția deficitului motor. În acest caz, bolnavul va merge cu dificultate, șchiopătat, iar durerea va avea caracter constant, ce nu se va remite prin repaus sau tratament conservator. Mai rar, în cazurile extrem de severe, compresiunea se produce bilateral pe ambele rădăcini nervoase spinale, ceea ce poate determina apariția sindromului de „coadă de cal”, un stadiu ce reprezintă o urgență neurochirurgicală.

Indicația de tratament chirurgical se stabilește obligatoriu în urma unui consult de neurochirurgie. Medicul examinator evaluează clinic pacientul, iar diagnosticul de certitudine se stabilește cu ajutorul investigațiilor imagistice: imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), examinare computer tomograf sau electromiografie. Examenul neurologic este esențial pentru stabilirea severității herniei de disc, iar examinarea RMN este de elecție pentru localizarea cu precizie a herniei și măsurarea cu exactitate a dimensiunilor acestora.

Tratamentul chirurgical este opțiunea finală în protocolul de tratament al herniei de disc lombare, rezervată cazurilor pentru care tratamentul conservator nu este suficient. În funcție de particularitățile pacientului, tratamentul inițial este unul conservator, etapizat: repaus fizic în puseurile dureroase, fizioterapie, kinetoterapie, tratament medicamentos antialgic și antiinflamator, infiltrații locale cu substanțe antiinflamatoare și, doar în stadiile avansate, chirurgie.

La Spitalul Clinic SANADOR, Intervențiile chirurgicale sunt realizate de medicii cu experiență vastă în patologia vertebro-spinală și tratamentul herniei de disc lombare din cadrul Secției de Neurochirurgie. Medicii de la SANADOR folosesc tehnici chirurgicale avansate, cât mai puțin invazive, și tehnologii performante pentru a asigura pacienților cu hernie de disc lombară rezultate operatorii optime și o recuperare postoperatorie rapidă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri