Colegiul Farmaciştilor cere retragerea ordinului privind eliberarea antibioticelor. „Farmacistul decide dacă e o situaţie de urgenţă”

Data publicării:
medicamente stetoscop
Foto: Profimedia Images

Preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti, Simona Negreş, a afirmat că ordinul Ministerului Sănătăţii referitor la eliberarea antibioticelor din farmacii nu doar că nu va stopa rezistenţa la antimicrobiene, dar ar trebui retras integral şi rediscutat după o consultare cu toţi profesioniştii din domeniul sănătăţii. „Ordinului MS nr. 63/2024 îi lipseşte o prevedere – prerogativă cheie, respectiv, faptul că farmacistul este cel care poate şi trebuie să decidă dacă un pacient se confruntă sau nu cu o situaţie de urgenţă. Înţelegerea populară s-a propagat cu repeziciune, în mod greşit, la nivelul canalelor mediatice, iar pacienţii au înţeles că declaraţia pe proprie răspundere «le permite» eliberarea «la cerere», datorită omisiunilor din documentul care vizează un subiect atât de important”, reclamă Negreş, conform News.ro.

Simona Negreş a transmis miercuri, printr-un comunicat de presă, că prin Ordinul MS nr. 63/2024, emis în cursul zilei de 23 ianuarie, la doar câteva zile de normativul iniţial, ministrul Sănătăţii a instituit o nouă metodologie de monitorizare a prescrierii şi eliberării la nivel naţional a antibioticelor şi antifungicelor de uz sistemic, considerând „că preocuparea autorităţilor pe seama subiectului este cel puţin efervescentă”.

Negreş consideră că în imaginea de ansamblu, intenţia Ministerului Sănătăţii privind limitarea rezistenţei la antibiotice şi chimioterapice antimicrobiene în România este cel puţin binevenită.

„Totuşi, avântul Ordinului MS nr. 63/2024 privind reglementarea metodologiei de monitorizare a prescrierii şi eliberării la nivel naţional a medicamentelor din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic, a reuşit doar să bulverseze şi mai mult pacienţii alături de cei care tratează o infecţie. Din nefericire, nu ne aflăm în situaţia unui proces de reglementare documentat şi dospit, dimpotrivă, Ordinul MS nr. 63/2024 face parte din seria materialelor emise «pe repede înainte» după o consultare frugală, cel mult, în cadrul căreia profesioniştii din domeniul sănătăţii au avut un cuvânt exclusiv formal, limitat la 3 minute, procedurile de consultare fiind efectuate între Sărbătorile Crăciunului şi Anul Nou, mai exact în data de 28 decembrie”, a declarat preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti.

Ea susţine că a precizat în 28 decembrie că importanţa subiectului reclamă un timp de consultare şi cântărire pentru adoptarea unor decizii care să limiteze cu adevărat un fenomen care preocupă la nivel mondial - rezistenţa la antibiotice.

„Din postura de reprezentant al Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti, având deopotrivă convingerea că şi restul practicienilor din sistemul medical consideră similar, reiterez ceea ce, din punctul nostru de vedere este esenţial pentru aplanarea acestui fenomen: informarea şi înţelegerea la nivel populaţional a fenomenului! Informarea pe canalele media, informarea pe toate şi oricare dintre platformele de socializare despre faptul că medicamentul antiinfecţios este o armă eficientă împotriva microorganismelor, dar care, folosită fără discernământ poate deveni o armă îndreptată împotriva fiecăruia dintre noi”, a explicat Simona Negreş.

Ea a adăugat că ordinului Ministerului Sănătăţii îi lipseşte o prevedere cheie şi anume faptul că farmacistul este cel care trebuie să decidă dacă un pacient se confruntă sau nu cu o situaţie de urgenţă.

„Subsecvent publicării ordinului, informaţia a fost preluată de sursele media aşa cum preciza ordinul - doza de urgenţă se poate elibera din farmacii! Totuşi, Ordinului MS nr. 63/2024 îi lipseşte o prevedere – prerogativă cheie, respectiv, faptul că farmacistul este cel care poate şi trebuie să decidă dacă un pacient se confruntă sau nu cu o situaţie de urgenţă. Înţelegerea populară s-a propagat cu repeziciune, în mod greşit, la nivelul canalelor mediatice, iar pacienţii au înţeles că declaraţia pe proprie răspundere «le permite» eliberarea «la cerere», datorită omisiunilor din documentul care vizează un subiect atât de important.

Separat de această carenţă tehnică, Ordinul introduce în rândul farmaciştilor o confuzie adiţională, respectiv, dacă se referă la antiinfecţioasele de uz sistemic şi în ce măsură preparatele de uz topic cu kanamicină şi trobamicină, în asociere cu cloramfenicol (în special cele oftalmice) sunt incluse în reglementarea de eliberare a antiinfecţioaselor. Pe bună dreptate, în opinia practicienilor!”, a mai transmis Simona Negreş.

Ea se întreabă cine a introdus pe lista de antiinfecţioase de uz sistemic cloramfenicolul şi clindamicina.

„Din postura de profesor de farmacologie, de această dată, mă întreb cine este specialistul din cadrul ministerului care a introdus în lista de antiinfecţioase de uz sistemic cloramfenicolul (ultima treaptă de terapie, datorită riscului de aplazie medulară) şi clindamicina (cu risc de diaree dată de Clostridium)? Ce profesionişti ai acestei specializări au fost consultaţi? Pentru persoanele care cunosc această arie de practică, o astfel de măsură este fără doar şi poate percepută drept o enormitate. Şi pentru că nu era suficient de mare confuzia din ordinul recent publicat, au apărut în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 58/23.I./2024 modificările aduse ordinului anterior!”, a mai precizat preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Bucureşti.

Ea susţine că pentru farmacişti surpriza modificărilor periculos de superficial abordate de către minister este foarte îngrijorătoare.

„Autorităţile au revenit cu modificări de «esenţă», «doza de urgenţă la 48 de ore», ceea ce nu limitează deloc rezistenţa microorganismelor, ba dimpotrivă o creşte, în special în zonele rurale. Totodată, în noua formă, ministerul a renunţat la anexa care prevedea prescrierea pe un anumit tip de reţetă a antibioticelor de către medici! Pentru farmacişti surpriza modificărilor periculos de superficial abordate de către minister este foarte îngrijorătoare, dar şi mai gravă apare afirmaţia ministrului potrivit căruia: «Educarea profesioniştilor trebuie să fie dublată de educarea publicului şi nu în ultimul rând, de educarea celor care eliberează antibiotice în farmacii».

Pe seama acestor abordări, vă rog să îmi îngăduiţi opinia că acest ordin referitor la eliberarea antibioticelor din farmacii nu doar că nu va stopa rezistenţa la antimicrobiene, dar ar trebui retras integral şi rediscutat după o consultare cu toţi profesioniştii din domeniul sănătăţii!”, a mai declarat Simona Negreş.

Ea a precizat că acest ordin conceput şi deficitar mediatizat nu aduce plus valoare sistemului de sănătate.

„Experienţa colegilor noştri care lucrează în farmaciile de comunitate şi care pot evalua necesitatea administrării sau nu a unui medicament antiinfecţios, precum şi cunoştinţele dobândite în 5 ani de facultate (la care se adaugă uneori şi 2 sau 3 ani de specializare prin rezidenţiat) nu sunt menţionate în ordin.

Concluzionez că acest ordin incorect conceput şi deficitar mediatizat nu aduce plus valoare sistemului de sănătate, dar cu siguranţă duce la o nemulţumire nemotivată a pacientului, care devine victima acestui document. Şi mă gândesc: oare ce s-ar întâmpla în sistemul medical românesc, dacă toate farmaciile s-ar închide pentru o zi! Finalmente, ca farmacist, îmi exprim regretul pentru că aţi uitat să ne recunoaşteţi profesia şi asta ne va costa pe toţi, inclusiv pe pacienţi! (cei «care eliberează antibiotice în farmacii»)”, a mai declarat Simona Negreş.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri