Crește numărul cazurilor de gripă și COVID. Cei mai afectați sunt copiii

Data actualizării: Data publicării:
copil cu perfuzie, tinut de mana de mama
Foto: GettyImages

Numărul cazurilor de gripă și COVID continuă să crească după sărbători. Rata de transmitere este mai mare în aceste zile libere în care toată lumea se întâlnește în spații închise, dar și pentru că mulți sunt nevaccinați. Medicii spun că mai au loc de internări numai dacă externează. Cei mai afectați sunt copiii.

Delia Vlad, medic boli infecțioase: Virusul gripal de tip A este cu un număr crescut de cazuri provenind din familii complet nevaccinate. Adulții, părinții copiilor, nu sunt vaccinați și nici copilașii.

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Cei mai afectați sunt copiii care au sub 5 ani, dar și persoanele adulte care au peste 65 de ani, precum și cele care au boli cronice. Împotriva gripei ne poate proteja un singur lucru - vaccinul. S-au vaccinat 1,4 mil de persoane din categoria de risc.

Delia Vlad, medic boli infecțioase: Cele mai severe infecții sunt în primul an de viață, la sugari, ei venind uneori cu parametri vitali modificați la camera de gardă, cu desaturări, iar în primele 24 de ore de la debut unii au nevoie de oxigen.

Sfatul medicilor pentru a evita spitalele supragalomerate este să respectăm măsurile de protecție.

Cristina Dragomirescu, medic boli infecțioase: Igiena mâinilor, purtarea măștii în spațiile aglomerate, evitarea contactului cu persoane răcite. Să stea acasă dacă nu se simt bine. Ne așteptăm să avem un număr mare și de gripă și de COVID zilele acestea.

Delia Vlad, medic boli infecțioase: Funcționăm 24 din 24, inclusiv cu externările. Dacă copilașii au criterii de externare, îi externăm la orice oră, pentru a primi noi pacienți.

Institutul național de Sănătate publică a anunțat un record de infecții respiratorii, 140 de mii în ultima săptămână, cele mai multe din ultimii 7 ani.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri