Creștere alarmantă a numărului de copii tratați pentru dependența de droguri. Psiholog: Părinții trebuie să fie atenți la anturaj

Data publicării:
droguri
Anul trecut, numărul cazurilor de copii tratați pentru dependența de droguri a explodat. Foto: Shutterstock

După tragedia de la 2 Mai, aleșii au recunoscut că România are o problemă cu drogurile și s-au lăudat că schimbă legea ca să apere consumatorii vulnerabili, adică minorii, și să scadă consumul. Nimic nu s-a schimbat, iar situația este tot mai gravă. Anul trecut, numărul cazurilor de copii tratați pentru dependența de droguri a explodat. De trei ori a crescut numărul acestora față de 2022 și de cinci ori față de 2021.

Medicii de la Spitalul Obregia spun că anul trecut au asistat la o creștere alarmantă a numărului de minori aduși la urgențe după ce au consumat droguri. De la 30 în 2021 la peste 250 anul trecut.

Florina Rad - șef Secție Pediatrie Spitalul Obregia: În general avem un număr mai mare de copii și de adolescenți care se adresează secțiilor de psihiatrie pediatrică față de anii anteriori pandemiei. După externare, noi nu avem acces la pacienții care nu se mai adresează spitalului nostru, care apelează la serviciile din ambulatoriile de specialitate. Nu am putea să dăm o cifră corectă, exactă a numărului de pacienți care se recuperează.

După ce ies din spital, copiii se întorc acasă, unde recuperarea lor medicală depinde de familie.

Cătălin Țone - expert antidrog: În România nu există clinici post cură, adică după ce copiii ies de la psihiatrie, Obregia, nu au unde să se ducă acești copii la stat. Sunt câteva private, la început de drum. Sunt lăsați la familie, dacă familia nu are posibilități, se întorc, recad în consum pe fondul faptului că părinții sunt ocupați și se ia de la capăt.

Psihologii spun că părinții ar trebui să urmărească ce face copilul pentru că își vor da seama dacă este tentat de droguri.

Carmen Oprea - psiholog Agenția Antidrog: În perioada adolescenței, părinții trebuie să fie atenți în primul rând la anturaj, la modul în care ei își petrec timpul liber și unde și cu cine, mai ales. Ca și schimbări de comportament aș spune în primul rând predispoziția de a fugi de la școală sau de a nu mai merge la școală. Dar cel mai important e ca părinții să înțeleagă că înainte de a urmări aceste semne, ei trebuie să vorbească, să întrebe în primul rând și să ridice problema înainte ca aceste semne să înceapă să se manifeste, să se observe.

Cel mai mic copil care a ajuns la spital după o supradoză de droguri are 11 ani.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri