Criză de medicamente în spitale. Ciolacu: Vom aloca 700 milioane de lei din Fondul de rezervă

Data publicării:
pastle albe tinute in mana
FOTO: Getty Images

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, în şedinţa de Guvern, că s-a ajuns la o soluţie pentru sincopele apărute în aprovizionarea cu medicamente, astfel că săptămâna viitoare vor aloca din Fondul de Rezervă 500 de milioane de lei pentru medicamente şi programe de sănătate, plus alte 200 de milioane de lei pentru spitale.

„Am găsit o soluţie şi pentru sincopele apărute în aprovizionarea cu medicamente”, a spus premierul în şedinţa de Guvern, el precizând că a discutat cu ministrul Finanţelor şi cu cel al Sănătăţii pe acest subiect.

„Săptămâna viitoare alocăm din Fondul de Rezervă 500 de milioane de lei pentru medicamente şi programe de sănătate, plus alte 200 de milioane de lei pentru spitale”, a spus premierul Ciolacu.

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a atras atenţia că România se confruntă cu o adevărată criză a medicamentelor pentru pacienţii cronici din spitale, în condiţiile în care unităţile medicale nu au bani să le cumpere.

„Din păcate situaţia aceasta am mai trăit-o cu foarte mulţi ani în urmă, pe timpul primei crize financiare, în perioada 2008-2010 când din cauza întârzierilor la plată şi din cauza întârzierilor privind fianţarea spitalelor s-au produs disfuncţionalităţi absolut asemănătoare cu cele de astăzi. De mai bine de 10 ani nu am mai avut asemenea situaţii, dar, din păcate, văd că ele revin”, a declarat Dan Zaharescu, miercuri seară, la Medika TV, potrivit News.ro.

Spitalele nu au mai făcut achiziţii de medicamente de câteva luni bune.

„Pe de-o parte sunt întârzierile la plată pentru medicamente în farmacii. Deja s-a depăşit cu mult perioada de 120 de zile care să zicem că ar fi fost perioada maximă care ar fi putut fi acceptată ca întârziere la plăţi. Pe de altă parte, avem nişte blocaje la nivelul spitalelor care nu au mai făcut achiziţii de câteva luni bune, deoarece nu au primit filele de buget. Cu toţii ştim că procedurile de achiziţie în spitale sunt laborioase, durează destul de mult. Dacă spitalele nu au avut bani, nu au putut să completeze. Şi sunt categorii variate de pacienţi cu boli cronice care sunt afectaţi de această situaţie, din păcate”, a spus Zaharescu.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri