Cum scapi rapid de pietrele la rinichi

Data actualizării: Data publicării:
25.09 Digi 24 Articol susținut de SANADOR

Litiaza urinară este o afecțiune frecventă, care constă în formarea de calculi la nivelul aparatului urinar. Numiți popular și „pietre la rinichi”, calculii se formează prin cristalizarea substanțelor excretate în urină. Deși, de cele mai multe ori, calculii se formează în rinichi, ei se pot dezvolta și în vezică, și în uretere. Când au dimensiuni reduse și rămân pe loc, calculii nu produc simptome. Totuși, atunci când cresc și se pun în mișcare, traversând tractul urinar, pot provoca o gamă largă de manifestări, printre care și durere intensă. Pietrele de dimensiuni mari pot bloca evacuarea urinei și cauza sângerări.

Dacă litiaza renală este incipientă, tratamentul constă în adoptarea unui stil de viață sănătos, care include consumul ridicat de lichide, evitarea anumitor alimente și băuturi care favorizează formarea pietrelor și mișcare. De asemenea, medicul poate recomanda anumite medicamente care sprijină eliminarea calculilor. Totuși, în multe cazuri, pietrele la rinichi au dimensiuni mari și este nevoie de tratament avansat.

Tratamentul litiazei renale a evoluat mult, astfel că, în prezent, metoda de tratament cea mai frecvent utilizată este minim invazivă, cu rezultate excelente. Este vorba despre litotriția extracorporală cu unde de șoc (ESWL), care permite eliminarea calculilor fără intervenții chirurgicale. Această procedură care se efectuează în secția de Urologie constă în expunerea rinichilor la undele de șoc produse de un aparat special. Pietrele la rinichi se sparg în fragmente mici, numite concremente, care pot fi eliminate prin jetul urinar.

Litotriția extracorporală cu unde de șoc are avantaje multiple pentru pacient. Suferința clinică este redusă, iar recuperarea este rapidă. Procedura se efectuează în ambulatoriu sau în condiții de spitalizare redusă, astfel că pacientul revine rapid la activitățile zilnice. De asemenea, nu există risc de infecții sau complicații asociate metodelor terapeutice chirurgicale.

Aparatul folosit pentru litotriție, numit litotritor, emite ultrasunete în exteriorul corpului, care acționează asupra calculilor renali, fără a afecta țesuturile. Durata tratamentului cu unde de șoc este de 30-60 minute, iar fragmentele rezultate au dimensiuni milimetrice și se elimină pe cale naturală.

ESWL se realizează doar la recomandarea medicului, după investigații amănunțite. În general, acest tip de tratament este prima opțiune în cazuri de litiază renală și ureterală în care calculii au diametru de 1-2 cm, în care rinichiul este funcțional și nu prezintă anumite probleme care pot produce riscuri sau pot scădea șansele de reușită ale procedurii.

La Spitalul Clinic SANADOR, Secția de Urologie este dotată cu cea mai avansată tehnologie pentru efectuarea litotriției extracorporale cu unde de șoc. Investigațiile ultraperformante, care asigură acuratețea diagnosticului, cresc semnificativ șansele de succes ale tratamentului, prin localizarea și măsurarea precisă a calculilor. Aparatele ESWL permit monitorizarea în timp real a fragmentării produse de undele de șoc, ceea ce contribuie la succesul procedurii. Astfel, pacienții scapă rapid de pietrele la rinichi și își reiau activitățile personale și profesionale în cel mai scurt timp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri