Cum se tratează modern herniile abdominale?

Data actualizării: Data publicării:
Dr. Bogdan Valeriu Martian Articol sustinut de SANADOR

Herniile peretelui abdominal sunt afecțiuni cauzate de exteriorizarea conținutului abdominal prin puncte de minimă rezistență de la nivelul straturilor aponevrotic sau muscular ale peretelui abdominal. Hernierea este procesul patologic prin care organele din interiorul abdomenului se exteriorizează sub piele, iar dimensiunea sacului herniar poate avea dimensiuni variate, uneori impresionante.

Herniile abdominale se pot complica prin suferința organelor herniate – ocluzii intestinale, perforații intestinale și chiar necroza organelor implicate în hernie. Complicațiile nu se produc imediat: la debut, herniile pot fi reduse manual, adică organele exteriorizate pot fi împinse cu mâna înapoi în abdomen. Cu timpul însă, reducerea herniei se face cu tot mai mare dificultate, defectul parietal de lărgește și crește și sacul herniar. Din păcate, progresia spre complicații nu poate fi oprită prin metode conservatoare, singura sancțiune care poate trata hernia fiind intervenția chirurgicală. Este recomandabil ca repararea unei hernii abdominale să se facă imediat după diagnosticare. Intervenția chirurgicală repune viscerele în abdomen și repară defectul de la nivelul peretelui, în cele mai multe cazuri folosind o proteză sub forma unei plase pentru a consolida peretele abdominal și a preveni recidiva.

Cura chirurgicală modernă a herniilor abdominale este minim invazivă, laparoscopică sau robotică, datorită beneficiilor deosebite pentru pacient și rezultatelor funcționale excelente. Pentru a obține cele mai bune rezultate, este esențial ca, atunci când aveți o problemă medicală, să vă adresați unui centru cu multă experiență în domeniu.

Chirurgia robotică a herniilor abdominale este indicată indiferent de localizarea herniei, ombilical, inghinal sau femural, cu cele mai bune rezultate. Pacienții se recuperează foarte repede postoperator, complicațiile perioperatorii sunt reduse la minimum, iar reluarea activităților zilnice sociale și profesionale este imediată.

Intervențiile asistate robotic implică utilizarea unei platforme sofisticate, sistemul robotic da Vinci, care are rolul de a amplifica, extinde și îmbunătăți capacitățile medicului chirurg. Robotul este conceput ca o extensie a mâinilor chirurgului și facilitează accesibilitatea, manevrabilitatea și flexibilitatea mișcărilor chirurgicale. În chirurgia robotică se practică doar câteva incizii mici, iar astfel se reduce traumatismul peretelui abdominal, este facilitată recuperarea postoperatorie, cicatricile postoperatorii sunt foarte puțin vizibile, iar riscul de infecții scade considerabil.

Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților toate opțiunile moderne de diagnostic și tratament, inclusiv sistemul robotic de ultimă generație da Vinci Xi, cea mai avansată platformă de chirurgie robotică din lume. Alegerea tratamentului chirurgical asistat robotic se realizează numai în urma unei discuții cu medicul chirurg specializat în chirurgia robotică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri