De ce întârzie vaccinarea antigripală

Data publicării:
New State-Of-The Art Laboratory Gets To Work On AIDS Vaccine
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Am trecut de mijlocul toamnei, a venit şi frigul, dar vaccinarea antigripală gratuită încă n-a început. Ministerul Sănătăţii spune că dozele de vaccin vor sosi în România la mijlocul lunii noiembrie. Şi că nu e târziu dacă ne vaccinăm atunci. Dar, dacă întrebi orice medic de familie, îţi va spune altceva.

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, pe 21 septembrie: Vaccinarea pentru antigripal începe la mijlocul lunii octombrie. Așa e recomandarea de la OMS.

Mihai Tudose, premier: Și noi, până la sfârsitul lunii octombrie, avem vaccinurile în România?

Florian Bodog: Doar pentru persoanele la risc. Celelate urmează...la sfârșitul lunii octombrie se încheie procedura.

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, pe 13 octombrie: La sfîrșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie să putem începe vaccinarea. La începutului lunii noiembrie vom avea întreaga cantitate de vaccin antigripal în toată țara.

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, pe 24 octombrie: Cantitatea de peste 1 milion de doze urmează să soseasca la mijlocul lui noiembrie.

Nici cearta premierului Tudose, nici cererile medicilor şi părinţilor nu au făcut ca vaccinurile antigripale să ajungă mai repede în cabinetele medicilor de familie. Ministrul Florian Bodog spune astăzi că întârzierea nu este o problemă, pentru că încă nu avem cazuri de gripă în România.

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: Nu suntem în intârziere, vaccinarea va începe la finalul acestei luni, cum a recomandat OMS. Suntem la final, trebuia la mijloc. Până la momentul de față nu sunt cazuri de gripă raportate în România.

Sătui de promisiunile de la minister, medicii de familie le recomandă pacienţilor să nu mai aştepte şi să-şi cumpere vaccinul.

Sandra Alexiu, vicepreşedinte SNMF: Să se vaccineze, să facă acest pas pentru că se pare că ne aşteaptă un sezon greu de gripă. Nouă ni s-a cerut un necesar de vaccinuri, l-am dat, însă nu ştim când vor veni aceste vaccinuri.

În urmă cu o lună, după ce a fost tras de urechi în şedinţa de Guvern, ministrul Florian Bodog a demis un director din Ministerul Sănătăţii pentru întârzierea achiziţiei de vaccinuri antigripale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri