Familia fostului ministru Sebastian Vlădescu deține firma care asigură mentenanța ventilatoarelor din TIR-ul ATI de la „Victor Babeș”

George Lăcătuș Data actualizării: Data publicării:
sebastian vladescu la guvern.
Sebastian Vlădescu. Foto: arhivă gov.ro

Apar noi date despre firma care trebuia să se ocupe de buna funcționare a ventilatoarelor din TIR-ul ATI de la spitalul „Victor Babeș: este vorba despre compania Medist SRL, înregistrată în urmă cu 26 de ani. Acționari sunt membri din familia fostului ministru Sebastian Vlădescu, fosta soție și fiul acestuia dețin fiecare câte 25% din firmă în calitate de acționari. Firma livrează ventilatoare de producție americană în cele cinci TIR-uri ATI, dar și în unitățile UPU acolo, unde din lipsă de spațiu la terapie intensivă sunt tratați pacienți COVID. Șapte angajați ai firmei care a livrat aparatele medicale, printre care și managerul, au fost audiați după ce unul dintre tehnicieni a refuzat să verifice avaria de teama virusului.

Firma Medist SRL, înființată în anul 1994, este unul dintre cei mai importanți distribuitori de aparatură medicală din România. În toate unitățile de terapie intensivă mobile din țară funcționează ventilatoare livrate de acestă companie, aduse din Statele Unite.

Conform contractului încheiat cu IGSU, această firmă, odată ce le livrează, are obligația și de a se asigura că ele funcționează în parametri.

În cazul incidentului de la Babeș, investigat acum de procurori, unul dintre angajați a refuzat să intre în TIR-ul ATI pentru a verifica avaria de teamă că s-ar putea îmbolnăvi de COVID.

Suntem în legătură cu autoritățile implicate în anchetă și vom pune la dispoziția acestora toate informațiile necesare. Conform cercetărilor preliminare, ventilatoarele livrate de către compania noastră nu au prezentat probleme tehnice și funcționau în parametrii normali”, este reacția firmei după aproape 24 de ore de la incident.

Medist SRL a câștigat anul trecut peste 200 de contracte prin atribuire directă cu peste 50 de spitale din țară, inclusiv două unități aflate în subordinea Ministerului Apărării. Valoarea contractelor încheiate de companie a crescut cu peste un milion de lei în anul în care a debutat pandemia iar legea a permis atribuirea de contracte fără licitații publice.

Compania este deținută de membri ai familiei fostului ministru al finanțelor Sebastian Vlădescu, care împreună dețin 50% din firmă: fosta soție este acționar cu 25% în aceeași proporție ca fiul fostului politician.

Cine sunt acționarii Medist:
Manole Ionel (director) 34%
Vlădescu Carmen 25%
Vlădescu Sebastian Alexandru (asociat) 25%
Coica Gheorghe (administrator)8%
Crăciun Cristina Ioana, 3%
Anghela Gabriela-Cristina 2%
Manole Mihaela-Elena 1%

Digi24 a încercat să ia legătura cu acționarii companiei, far fără succes.

Discuție reporter - reprezentant firmă:

- Nu avem nimic de declarat în momentul de față, văr sog să poftiți afară.

- Putem vorbi cu cineva din conducerea firmei Medist?

- Nu sunt în momentul de față aici.

Cifra de afaceri a companiei Medist se ridică la peste 65 de milioane de lei, conform datelor înregistrate la Registrul Comerțului.

Un incident grav a avut loc luni la unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din București. Instalația de oxigen s-a defectat, iar din această cauză trei pacienți au decedat, fiind salvați alți cinci, care au fost transferați la alte spitale.

Citește și Raed Arafat: Acest TIR a funcționat luni de zile în Argeș. Toate unitățile mobile ATI sunt în garanție

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri