Sari la conținut

Femeia care i-a donat un rinichi soțului, chiar de ziua copilului lor

Viaţa unui bărbat a fost salvată de soţia lui, care i-a donat un rinichi. Intervenţia chirurgicală a avut loc la o clinică din Braşov, cu un robot chirurgical ultraperformant.

Bărbatul de pe masa de operaţii are 55 de ani şI este din Izvorul Crişului, judeţul Cluj. Din ianuarie, nu mai poate trăi fără dializă. A fost salvat de soţie, care i-a donat un rinichi.

În această zi de 13 octombrie, este aniversarea copilului cuplului. Acum 22 de ani doamna din Cluj năştea un copil, astăzi dă viaţă din nou soţului ei, donând un rinichi”, spune dr. Bogdan Moldovan, coordonatorul Centrului Transplant Renal.

Pentru prelevarea rinichiului, medicii au folosit o tehnologie de ultimă generaţie.

Robotul Da Vinci ajută ca operaţia să se realizeze mai repede, iar recuperarea celui care donează este mult mai bună, în comparaţie cu alte operaţii laparoscopice”, spune Christope Iselin, șeful Serviciului de Urologie al Spitalului Universitar Geneva.

Operaţia a decurs fără complicaţii, sub atenta supraveghere a unor medici elveţieni.

Au urmat protocoalele pe care le avem şi la Geneva. Au făcut operaţia exact la fel”, spune prof. dr. Eduardo Schiffer, medic ATI, preşedintele Societății Europene de Transplant.

„Rinichiul a funcţionat imediat. A urinat în mai puţin de 10 minute”, spune prof. dr. Thierry Berney, Șeful Serviciului de Transplant Geneva.

În total, intervenţia chirurgicală a durat peste șapte ore, iar cei doi pacienţi şi-au revenit deja. Clinica din Braşov unde a avut loc transplantul este singura instituţie privată, la nivel naţional, unde pot avea loc astfel de intervenţii. O astfel de intervenţie chirurgicală costă Între 20 şi 30 de mii de euro, iar spitalul a suportat aproape jumătate din sumă. Medicii elveţieni au făcut operaţia voluntar.

Pe aceeași temă