Gripă în România. A fost declarată prima săptămână epidemică a sezonului

Data actualizării: Data publicării:
pat de spital
Foto: GettyImages

Informaţii de ultimă oră privind gripa. Ultima victimă e un băiat de 12 ani, din Bucureşti, nevaccinat, dar fără alte afecţiuni cunoscute. Autorităţile tocmai au anunţat că România a înregistrat prima săptămână epidemică din acest sezon. Asta nu înseamnă însă că în țară a fost declarată epidemie de gripă.

Ultima săptămână a lunii ianuarie e caracterizată ca fiind prima săptămână epidemică din acest sezon. Șapte decese au fost confirmate în ultima săptămână.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile anunță că în săptămâna 20 - 26 ianuarie activitatea gripală a avut un trend crescător, rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate fiind peste 50%.

La nivel național au fost raportate 3.645 cazuri de gripă clinică în toată țara, mai multe cu 7,4% față de aceeași săptămână a anului trecut.

Pentru București, numărul total de raportări de gripă clinică, la toate grupele de vârstă, a fost de 1.366, din care 74 au fost confirmate cu laboratorul.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a depășit 102.000, dar este mai mic față de aceeași săptămână a sezonului trecut și mai mare față de săptămâna trecută.

„Deorece creşterea numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) a fost mai mare de 20% şi au fost detectate mai mult de 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip, din totalul produselor patologice testate, săptămâna 4 a fost caracterizată ca prima săptămână epidemică din acest sezon”, informează Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Au fost confirmate 7 decese noi confirmate cu virus gripal, iar de la începutul sezonului au fost înregistrate 10 decese confirmate cu virus gripal. În aceeași perioadă a sezonului trecut au fost înregistrate 69 de decese confirmate cu virus gripal.

De la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 398 cazuri de gripă:

  • 64 cazuri gripă cu virus AH3;
  • 63 cazuri gripă cu virus AH1;
  • 84 cazuri gripă A nesubtipat;
  • 87 cazuri gripă cu virus B.

Până în 26 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.475.494 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri