Klaus Iohannis: Vestea tristă e că nu există variantă de rezervă la vaccinare, vestea bună este că avem suficiente doze

Data actualizării: Data publicării:
cadru medicat care extrage cu seringa vaccinul dintr-o doza
Vaccinarea este singura soluție de ieșire din pandemie, nu există variantă de rezervă, spune președintele Klaus Iohannis Foto: Guliver/GettyImages

Președintele Klaus Iohannis a spus, vineri, că vaccinarea este singura cale de ieșire din pandemie, iar restricțiile și starea de alertă ar putea fi ridicate dacă va merge bine campania de vaccinare și se vor vedea rezultatele. Șeful statului a îndemnat populația să meargă să se vaccineze, subliniind că sunt asigurate suficiente doze.

„Fără vaccinare nu putem să ieșim din pandemie, asta este clar. Calea de ieșire din pandemie este vaccinarea în masă. Eu sunt implicat din capul locului în campania pro-vaccinare, voi continua, voi vizita centre de vaccinare, voi discuta cu oamenii, voi face afirmații publice precum astăzi: Dragi români, mergeți să vă vaccinați!” - a spus președintele Klaus Iohannis.

Întrebat ce variantă de rezervă există în cazul în care nu se atinge obiectivul de 10 milioane de persoane vaccinate, Klaus Iohannis a fost categoric: „Dragii mei, nu există variantă de rezervă. Asta este varianta tristă. Vestea bună este că vom dispune de suficiente doze de vaccin. Ne vaccinăm, ieșim din pandemie. Dacă nu ne vaccinăm, atunci pandemia va tot continua, se vor tot îmbolnăvi oameni, vor tot muri oameni de această boală și nu cred că cineva își dorește așa ceva”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Când s-ar putea ridica restricțiile și starea de alertă

Întrebat dacă măsura carantinei de noapte se va menține pe durata verii, chiar dacă se atinge obiectivul de 35 la sută din populație vaccinată, șeful statului a subliniat că „lucrurile nu se vor întâmpla de azi pe mâine”.

„Dacă ne vaccinăm - și deocamdată pot să spun că merge bine campania, avem în jur de 100.000 de persoane vaccinate zilnic - pe măsură ce pademia se reduce, deci dacă vedem că se reduce numărul de infectări, numărul persoanelor la ATI, numărul de decese - din păcate, încă prea mulți mor de această boală -, gradual se vor relaxa măsurile care au fost necesare pentru a controla răspândirea acestui virus”, a arătat președintele. „Comitetul Național pentru Situații de Urgență evaluează permanent, împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică fac propuneri și dacă ușor, ușor se atenuează câte o măsură, pe urmă începem să renunțăm la anumite măsuri, până când în final ieșim din pandemie și ne reluăm viața normală”, a completat șeful statului.

„Evident, în măsura în care se reduce pandemia și se reduc numărul de îmbolnăviri, la un moment dat, la o analiză serioasă, se va renunța la prelungirea stării de alertă. Eu personal îmi doresc cât mai repede să ajungem în această etapă”, a mai spus șeful statului.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri