Monitorizarea video-EEG pentru diagnosticul epilepsiei

Data publicării:
EEG Epilepsie Articol sustinut de SANADOR

Pentru a stabili diagnosticul de epilepsie este necesară monitorizarea video-electroencefalografică (EEG). Procedura implică înregistrarea activității electrice a creierului simultan cu înregistrarea video a comportamentului pacientului și poate fi de folos și pentru a identifica posibile cauze ale crizelor epileptice.

Înregistrarea EEG începe prin fixarea unor electrozi pe suprafața scalpului pacientului, în poziții exacte, determinate prin măsurarea cutiei craniene. Astfel, medicul știe în fiecare moment de unde provine activitatea electrică pe care o înregistrează fiecare electrod (această etapă este efectuată de tehnicianul EEG, cu pregătire specială în acest domeniu).

Electrozii aplicați pe scalp sunt conectați la un amplificator special creat pentru EEG, care transmite mai departe semnalul către un calculator.

În pasul următor, tehnicianul va solicita pacientului să execute un set de comenzi repetate de închidere/deschidere a ochilor, hiperventilație și fotostimulare. Acestea sunt necesare pentru că pot evidenția modificări EEG specifice, cu mare valoare informativă sau, în anumite tipuri de epilepsie, pot genera chiar evenimente clinic similare crizelor de care suferă pacientul sau alte tipuri de evenimente, care vor fi interpretate în contextual particular al fiecărui pacient.

Află mai multe despre procedura de monitorizare video-EEG din materialul explicativ semnat de Dr. Ioana Mîndruță, medic primar Neurologie cu competențe în electrofiziologie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri