Nelu Tătaru, despre evoluția cazurilor de COVID-19: Nu ne putem bucura încă, dar nici nu ne întristăm

Data publicării:
batrana masca strada_INQUAM_Photos_Octav_Ganea_3

România se află de o săptămână într-o fază descrescătoare a curbei cazurilor de infectare cu noul coronavirus, dar încă sunt pacienți la terapie intensivă și se înregistrează în continuare decese. În aceste condiții, măsurile de relaxare trebuie luate cu precauție, spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Mai mult, spune el, nu putem renunța la măsurile de distanțare socială.

„Nu ne putem bucura încă, dar nici nu ne întristăm. Suntem într-o fază descrescătoare a curbei de vreo săptămână, sperăm să rămână așa, dar încă avem pacienți în ATI, decese. Sunt momente pe care, dacă le gestionăm cum trebuie, atât noi, cât și populația, putem spune că terminăm acest moment al pandemiei și avem un timp liber să putem să analizăm ce a fost, să previzionăm ce va fi și să gestionăm mai bine situația care va veni, în măsura în care acel test sau studiu pe care îl pregătim pentru vară să ne arate că avem o marjă din populație imunizată”, a spus ministrul.

„La distanțare socială nu putem renunța, la portul măștii în interior, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă nu putem renunța. Sunt măsuri care vor trebui să rămână odată cu relaxarile care vor veni, pe care trebuie să le facem în condiții de precauție. Numai așa le putem gestiona”, a adăugat el.

Întrebat dacă românii se pot gândi la vacanțe, ministrul a spus: „Ne putem gândi la vacanță. Dar noi trebuie să relaxăm etapizat. Dacă ne gândim în prima etapă să deschidem terasele de la 1 iunie și să deschidem plajele de la 15 iunie când, în mod normal, începe sezonul estival, ne putem gândi la o vacanță. Restul, tot ce înseamnă vacanțe exterioare, ne gândim în contextul în care fiecare dintre țările partenere sau din UE vor deschide în consonanță cu noi, dar și cu evoluția din fiecare țară a pandemiei”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri