O „pilulă distrugătoare de cancer” revoluționară care „anihilează” tumorile a început să fie testată pe oameni

Data publicării:
ilustrație cu celule canceroase luate la țintă
AOH1996 se află în dezvoltare de 20 de ani și va fi acum testată pe oameni. Foto: Profimedia Images

Cercetătorii americani au dezvoltat o „pilulă distrugătoare de cancer” capabilă să „anihileze” tumorile solide, lăsând celulele sănătoase neafectate, potrivit Sky News.

Medicamentul se află în dezvoltare de 20 de ani și este acum în faza de cercetare pre-clinică în SUA. Cunoscut sub numele AOH1996, pilula atacă o variantă canceroasă a proteinei antigenul nuclear al proliferării celulare (PCNA).

În forma ei mutantă, PCNA este „critică” în procesul de replicare al ADN-ului și reparare a tuturor „tumorilor în expansiune”.

AOH1996 este dezvoltat de City of Hope, una dintre cele mai mari organizații de cercetare și tratare a cancerului din SUA.

celule-canceroase-înainte-și-după-tratament
Celule canceroase netratate (stânga) și celule canceroase tratate cu AOH1996 (dreapta). Celulele colorate cu violet sunt în curs de anihilare. Foto: Profimedia Images

„PCNA este ca un terminal al unei mari companii aeriene cu mai multe porți de îmbarcare”, a spus profesorul Linda Malkas, care participă la dezvoltarea medicamentului. „Pilula noastră distrugătoare de cancer este ca o furtună de zăpadă care închide un terminal principal al unei companii aeriene, oprind toate sosirile și plecările avioanelor care transportă celule canceroase.”

Cu toate că rezultatele inițiale sunt promițătoare, studiul a arătat doar că AOH1996 poate suprima până acum creșterea tumorii în celule și animale, prima fază a testelor clinice la oameni fiind în desfășurare.

Pastila s-a dovedit a fi eficientă în tratarea celulelor derivate din cancere la sân, de prostată, la creier, ovarian, de col uterin, de piele și la plămâni.

PCNA a fost catalogată în trecut ca fiind o proteină imposibil de tratat farmacologic, iar cercetătorii speră că noul studiu va duce la dezvoltarea de medicamente mult mai personalizate și eficiente pentru tratarea cancerului.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri