Gripa ucide, România nepregătită pentru o eventuală epidemie

Data publicării:
femeie purtand masca de protectie antimicrobiana
Foto: Guliver/Getty Images

România a fost luată prin suprindere și în acest an de virusurile gripale. Au ucis până acum 54 de oameni, mai mult decât dublu față de anul trecut. Cum face România față acestei alerte sanitare? Cu vaccinuri ajunse prea târziu şi cu medici luați și ei prin surpindere de repeziciunea cu care gripa se extinde. Cea mai răspândită tulpină în acest sezon este AH1N1, care a apărut în România în 2009. De atunci, în fiecare an, situaţia pare să se repete după un scenariu pe care ni-l spune Carla Tănasie.

-A fost luată inclusiv din punct de vedere psihologic, poate și lumea medicală pe nepregătite . Pe de altă parte, nu trebuie să uităm... gripa ucide.

-Caracteristica pentru anul acesta este faptul că evoluează într un timp mai scurt. Pentru o pandemie care poate să evolueze foarte rău așa cum este cea din 1918, niciun sistem sanitar de oriunde din lume nu poate fi pregătit.

-Virusul acesta nu obosește, dimpotrivă, își recapătă ca în filmele de SF altă și altă energie. Își modifică structura antigenică tocmai prin aceste pasaje de la individ la individ.

Atât de agresiv încât ucide, iar România pare că are mâinile legate. De aproape 10 ani virusul care capătă puteri de la un la altul, pare că se hrănește cu neputința sistemului sanitar românesc, mereu nepregătit. Cei care simt pe pielea lor acest lucru sunt pacienții. Constantin Haraga este din Iași și are probleme cardiace. O simplă răceală i-ar putea fi fatală. Șansele unui atac de cord cresc de 6 ori după infectarea cu virusul gripal.

Constantin Haraga, pacient: „Am fost la medicul de familie și a spus: vă anunț când apare vaccinul să veniți. Au trecut lunile și... dacă îmi spunea să cumpăr un vaccin antigripal nu era o problemă, dar a spus nu luați, vă dăm noi că sunteți cronic. Acum când sunt cu gripă n-am voie să îl fac că degeaba îl fac.”

Carmen Dorobăţ, manager Spitalul de Infecţioase Iaşi: „Virusul AH1N1, care în anul 2009 era numit cu ghilimelele de rigoare și virusul gripal porcin, impropriu de altfel, iată-l din nou prezent în acest an și prezent ca și atunci cu forme grave și câteodată cu deces. Atunci, ca și acum, ne-a găsit într-o perioadă în care populația nu a fost vaccinată.”

Unul dintre motive este că autoritățile nu au știut să comunice populației importanța vaccinului, lucru recunoscut chiar de ministrul Sănătății.

Sorin Pintea, ministrul Sănătăţii: „Ne este frică să comunicăm, dar până la urmă trebuie să avem curajul să spunem lucrurilor pe nume. Da, avem sezon gripal. Da, există gripă în acest moment în România. Da, trebuie să o controlăm, dar trebuie să fim informaţi cum şi cred că populaţia aşteaptă din partea MS şi a instituţiior subordonate.”

Situația este atât de gravă încât există în spitale chiar și medici care nu s-au vaccinat antigripal.

Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Satu Mare: „M-am întâlnit cu virusul gripal în urmă cu vreo 10 zile și am făcut și o pneumonie. Cu tratament, mai trebuie să stau în repaus.”

Adrian Marc, managerul Spitalului Județean Satu Mare: „Undeva la 15-20 de persoane estimăm că ar fi numărul cadrelor medicale, fie medici, fie asistente, care suferă de diverse afecțiuni respiratorii.”

Dacă ei care sunt acolo nu folosesc lucrul ăsta, nu apelează la vaccinul ăla, cum pot să ceară la un amărât de om, mă omule ca să nu faci gripă, du-te și te vaccinează.”

În timp ce gripa ucide fără milă, medicii sunt nevoiți să facă inventarul lipsurilor din sistemul de sănătate. De multe ori luptă cu boala cu mâinile goale și încearcă să caute explicații pentru pacienții care le cer ajutor.

Gindrovel Dumitra, virusolog: „Furnizorii de teste au fost oarecum luați prin surprindere de această apariție brutală a epidemiei și nu au apucat să livreze în farmacii astfel încât noi să avem la dispoziție aceste teste. Spitalele sunt dotate cu așa ceva? Nu, nici spitalele.”

Stela Halikidis, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa: „Al doilea vaccin a venit foarte târziu. Lumea ne întreabă în octombrie dacă nu avem vaccinul și după aceea încep sărbătorile de Crăciun și nu mai vine nimeni să se vaccineze.

Cum se tratează pacienții în aceste condiții?

Frecție, ce altceva să facem? Trece. Câteodată la unii nu trece, dar eu așa știu să mă tratez.”

Cel care nu dă greș niciodată este virusul, care atacă toate organele. Neimunizat prin vaccin corpul uman pierde lupta, de multe ori.

Carmen Dorobăţ, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: „Un alt organ care e deosebit de afectat și, paradoxal, în special la tânăr este cordul, inima. Un alt organ care de asemenea poate fi afectat de virusul AH1N1 este creierul. La fel, în creier, se poate produce o inflamație și apare encefalita. Acest val de epidemie va continua, după cum sunt datele epidemiologilor, luna martie și prima parte a lunii aprilie.”

Specialiștii spun că pentru a face față gripei este foarte importantă igiena și să știm câteva trucuri.

Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase: „Cum nu ar trebui să tușim. În momentul în care tușim sau strănutăm, nu ar trebui în niciun caz nu ar trebui să ducem mâna la gură, ar trebui să tușim sau să strănutăm în acest fel. O să ajungem cu mâna pe clanță și în felul ăsta cu mare ușurință am contaminat-o. Următoarea persoană care vine are toate șansele să fie de asemeena contaminată.”

La nivel mondial au fost confirmate peste 12.000 de cazuri de gripă prin analize de laborator. În România sunt confirmate 529. În această perioadă, în toate țările afectate de virusul gripal se fac teste în laboratoare pentru a depista dacă apar tulpini noi, pentru ca specialiștii să știe cum vor prepara vaccinul din sezonul viitor. Am intrat și noi într-unul din laboratoarele Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, acolo se fac astfel de cercetări.”

Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase Institutul Matei Balș: În fiecare an avem alt tip de vaccin, pentru că știm foarte bine, vaccinul antigripal este valabil pentru un singur sezon. În sezonul 2017-2018 este un vaccin tetravalent. În situația dată, acum știm că virusurile gripale sunt de tip A , de tip B și acest vaccin care este valabil în toată Europa și în România. Noi strângem mai multe probe, le extragem, determinăm tulpina. E ceea ce se numește zona de epidemiologie. Să ne dăm seama care au fost problemele, dar e important și așa să știi la ce să te aștepți în viitor.”

Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase: „Pentru a obține un vaccin antigripal care să fie în cea mai bună variantă trebuie să avem aceste date.”

La Institutul Matei Balș se confirmă zilnic prin teste rapide 60 de cazuri de gipă.

Gindrovel Dumitra, medic virusolog: „Caracteristica pentru anul acesta este faptul că evoluează într-un timp mai scurt, adică dacă anul trecut a fost o evoluție mai lentă, anul acesta s-au înregistrat un număr mai mare de cazuri într-un timp mai scurt. Asta înseamnă că pacienții noștri în acest moment nu sunt vaccinați antigripal, fie nu s-au întâlnit în trecut cu acest virus.”

În România virusul gripal este prezent în mod violent în special în Bucureşti, Iaşi, Constanţa. Sunt şi judeţe în care nu există cazuri de gripă. Este vorba de Bacău, Bistriţa şi Brăila. Un studiu arată că anual în lume mor din cauza gripei între 300 .000 și 650.000 de persoane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri