Spitale vechi, cu protocoale noi. Manager: Pacienții sunt în pericol

Data publicării:
pacient2

Spitalele din România sunt niște ziduri vechi, văruite pentru a lua ochii pacienților, dar în realitate, un adevărat pericol pentru bolnavi și personalul medical, pentru că la un cutremur s-ar face una cu pământul. Managerii se străduiesc să le facă funcționale și să corespundă normelor actuale, dar este foarte greu, pentru că au fost construite în urmă cu zeci de ani, după tiparele de atunci. Sunt însă și spitale în care, dacă ajungi, deși n-ar fi de dorit, te izbești de realitate: mizerie, ziduri nevăruite, mobilier vechi. Infrastructura sistemului de sănătate este subiectului unui nou episod al campaniei Digi24 „Pacient în România”.

În România sunt peste 500 de spitale, dintre care 300 sunt de stat. Toate sunt construite după norme vechi, care nu mai corespund . Una dintre marile probleme ale spitalelor din Capitală, de exemplu, este că nu au spații suficiente pentru a primi toți bolnavii.

„Noi nu avem locuri pentru ce adresabilitate avem. Noi tratăm cu mult mai mulţi pacienţi decât ar trebui, pentru că din nefericire suntem un spital care nu are unde trimite pacienţii, pe motiv că dacă noi nu-l primim, nu i se oferă nicio şansă. Deci, lucrurile sunt destul de grave din acest punct de vedere”, spune Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

„În clipa de față eu pot să izolez trei bolnavi și asta cu prețul închiderii unor saloane, lucru care nu e în regulă. Suprafața destinată acestor pacienți este de trei ori mai mică decât suprafață recomandată în normele internaționale. Spitalul a fost proiectat în anii 60, la mijlocul anilor 60, s-a încheiat construcția lui. În niciun caz el nu a fost proiectat pentru o activitate chirurgicală. Astfel încât, de la bun început, de când chirurgia cardiacă s-a înființat în acest spital, la sfârșitul anilor 60. Lupta continuă a fost pentru a asigura circuite și spații destinate și civilizate. Gândiți-vă că un spital foarte bine construit în anii 70, cu 1000 de paturi, în România nu avea spațiu destinat pentru computer tomograf, pentru PET, pentru RMN. Nu e greșeala arhitecților, pe vremea aceea nu existau asemenea aparate. Nu mai vorbim de alte tehnologii care s-au dezvoltate și care sunt la patul bolnavului, cum sunt secțiile de terapie intensivă”, spune  Șeban Bubenek, managerul Institutului C.C. Iliescu.
 
Institutul Clinic Fundeni și Institutul de Boli Cardiovascular „C.C. Iliescu” sunt de multe ori salvarea pacienților în stare foarte gravă din toată țara. Zidurile văruite nu te duc cu gândul că aceste spitale trebuie chiar ele salvate.
Urmăriți în materialul video de mai sus alte declarații ale managerilor, precum și imagini filmate de pacienți în diverse spitale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...