Parlamentarii au declarat război ambroziei

Data actualizării: Data publicării:
ambrozie

Parlamentarii vor să dea o lege prin care curățarea terenurilor de ambrozie să fie obligatorie. Planta, care creşte pe terenurile nelucrate, chiar şi în oraşe, provoacă alergii puternice. Aleşii spun că numărul celor care au făcut alergie la această plantă a crescut atât de mult, încât dacă proprietarii de terenuri nu curăță ambrozia trebuie amendați cu 1.000 de lei.

Mihaela Dunca este mama unui elev de 13 ani căruia ambrozia îi provoacă alergii severe în fiecare toamnă.

„Se înroşesc ochii, nasul curge permanent, dureri în gât şi permanent strănută, deci când îl apucă strănutul este un fenomen continuu”, a spus Mihaela Dunca.

Copilul locuiește în zona de la periferia Capitalei, iar câmpurile din jurul casei sunt împânzite de ambrozii.

În termeni populari putem spune că ambrozia este o bălărie, o plantă care creşte pe terenuri nelucrate, pe terenuri lăsate pârloagă. Spre exemplu, la aproximativ un kilometru de intrarea în București pe spațiul verde de lângă șosea, această plantă se întinde pe câțiva kilometri. 

Specialiştii au explicat că lunile august, septembrie şi octombrie sunt cele mai grele pentru alergici.

Sunt două cauze care fac periculoasă aceasta plantă şi anume agresivitatea polenului în sine care ţine de structura lui şi cantitauea mare de polen care există intr-o anumită perioadă”, a spus doctorul alergolog, Rareș Simu.

Deputatul PNL Florica Cherecheş spune că a găsit soluţia pentru alergici: toţi proprietarii de terenuri să îşi curăţe pământul de ambrozii. În caz contrar vor primi iniţial un avertisment, după care o amendă cuprinsă între 200 şi 1000 de lei.

Oamenii nu o cunosc şi nu ştiu cât este de periculoasă. În momentul în care o cunoaştem trebuie toţi acolo unde ţine de noi să o stârpim”, a explicat deputatul PNL.

Pe oamenii de la ţară, propunerea i-a luat prin surprindere. În primul rând pentru că nu prea ştiu ce este ambrozia.

Planta creşte şi în centrul Capitalei. Mai mult, crește chiar sub nasul parlamentarilor.

„Ironie sau nu ambrozia creşte, din belşug aş putea spune, chiar sub nasul parlamentarilor. Cred că puteţi vedea clădirea Parlamentului în spatele meu, este intrarea principală a Senatului", a relatat reporterul Digi24, Toma Petcu.

Legea ambroziei urmează să intre mai întâi în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri