Primul spital dedicat militarilor români răniți pe front, posibil din banii lor

Data publicării:
spital militari raniti_fb amvvd

Militarii români răniţi în teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak luptă cu indiferenţa statului român. Dar sunt pe cale să o câştige. Din banii lor şi cu un ajutor minim din partea autorităţilor, ridică un spital. Se întâmplă la marginea oraşului Târgovişte, unde soldaţii care s-au intors de pe front vor fi ajutaţi să se recupereze şi să depăşească si traumele pshihologice. Urmăriţi un reportaj Digi24, semnat de Laurenţiu Rădulescu şi Claudiu Ristea.

Am luptat împotriva terorismului. Am fost răniţi. Noi, veteranii, avem nevoie de un centru de refacere care nu există în România.”

Pe Marius Apostol, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani, l-am găsit alături de camarazi. Vorbeşte cu modestie despre visul său, care e aproape să devină realitate - un spital pentru militarii români răniţi pe fronturile din străinătate. Un obiectiv ambiţios, mai ales că statul l-a ajutat prea puţin.

„Oare nu s-ar fi găsit soluţii ca noi să fim recuperaţi acasă?”, mai spune președintele AMVVD.

Acum şapte ani, Marius a fost grav rănit în Afganistan. Cu doar câteva ore înainte de capturarea fostului lider Al Qaeda, Osama Bin Laden, maşina blindată în care era militarul român a fost aruncată în aer. Operaţia care i-a salvat viaţa a fost făcută în străinătate - în ţara lui, n-ar fi avut nicio şansă de supravieţuire.

„Cred că m-a iubit Dumnezeu prea mult. Cred că asta e lucrarea, lucrarea lui Dumnezeu a fost să mă zbat să fac acest centru”, adaugă Marius Apostol.

Visul lui Marius a devenit rapid şi visul altor veterani care au poveşti asemănătoare. Li s-au oferit clădirile fostului liceu militar din Târgovişte, unde Regele Mihai a făcut şcoala militară. Şi s-au apucat de treabă.

Singurul centru medical de tratament şi recuperare pentru militari din estul Europei va avea, în total, 450 de locuri. Primul din cele două pavilioane e aproape amenajat. Proiectul prevede cabinete de radiologie, geriatrie, zone de relaxare şi cabinete pentru tratarea stresului postraumatic.

Vise, tot felul de vise. Tot felul de zbucium. Psihic eram căzut”, mai spune veteranul.

Rudele şi apropiaţii militarilor răniţi vor participa la procesul de recuperare, aşa cum se întâmplă în spitalele moderne din străinătate.

„Aşa arată etajul 1, chiar dacă e renovat parţial. Sunt camerele unde vor sta militarii răniţi. Camere destul de mari, 3-4 paturi. Vor putea să stea alături de familie. În total sunt 70 de locuri, camere care îi pot găzdui pe cei răniţi în teatrele de operaţii”, relatează Laurențiu Rădulescu, jurnalist Digi24.

Spaţiul primit pentru ridicarea spitalului măsoară peste 10.000 de metri pătraţi. Pe şantier, e şi Valentin Ispas, care nu se fereşte de muncă, deşi a rămas fără o mână, în timp ce era în misiune în Somalia.

Reporter: Dumneavsotră nu aţi avut şansa să aveţi un centru.

Valentin Ispas, militar rănit: Da. Acum o să beneficiem şi noi într-o mai mică sau mai mare măsură de centrul ăsta.

"Noi" înseamnă câteva mii de voluntari - militari răniţi - care finanţează din banii lor construcţia spitalului. Ar fi nevoie şi de implicarea Ministerului Apărării, pentru a finaliza proiectul.

Acum, România îşi tratează soldaţii răniţi în câteva rezerve ale Spitalului Militar din Bucureşti şi în alte două centre din ţară. Mult prea puţin faţă de necesarul de asistenţă medicală de care are nevoie un militar rănit pe front.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri