Procedura TAVI – soluția minim invazivă de tratament al stenozei aortice

Data publicării:
Dr. Niculescu - Digi24 Articol sustinut de SANADOR

Stenoza aortică degenerativă cu calcificări severe la pacienții simptomatici cu risc chirurgical ridicat, poate fi tratată minim invaziv prin implantarea transcateter a valvei aortice (TAVI), o procedură de cardiologie intervențională. Procedura constă în implantarea unei proteze valvulare aortice prin abord transcutanat transfemural, cu rolul de a înlătura obstacolul reprezentat de valva aortică nativă stenozantă.

Procedura TAVI este indicată la pacienți simptomatici cu stenoză aortică cu calcificări severe, care necesită înlocuirea valvei aortice, dar la care riscurile sunt mari pentru chirurgie pe cord deschis din cauza bolilor asociate (pacienți inoperabili). Stenoza aortică degenerativă se instalează mai ales după vârsta de 70 de ani și se manifestă prin dureri toracice, amețeli (până la pierderea conștienței – sincopă), oboseală agravată în timp.

Diagnosticare și pregătire preoperatorie

Recomandarea pentru cardiologia intervențională este făcută de medicul cardiolog în urma evaluării ecocardiografice: perete îngroșat al inimii stângi, aria valvei aortice sub 1 cm și viteza de curgere a sângelui prin stenoza aortică peste 4 m/sec, cu asocierea unor calcificări importante ale cuspelor, inelului și pereților aortei ascendente. Sunt necesare și investigații suplimentare ale inimii, pentru a identifica alte afecțiuni cardiace asociate.

Printre analizele indicate înaintea acestei proceduri se numără cele care identifică bolile de sânge: anemie, poliglobulie, trombocitoză sau trombopenie etc. De asemenea, vor fi realizate culturi bacteriene din diferite zone ale corpului (axilă, zona inghinală, regiunea anală), pentru reducerea riscului suprainfectării noii valve aortice.

Cum se realizează procedura?

Pentru această procedură, pacientul este intubat și ventilat mecanic sau în somnolență profundă (în cazul pacienților cu boli respiratorii), cu cale venoasă centrală și stimulatorul cardiac temporar montat pe vena jugulară și poziționat în ventriculul drept.

Pacientul va fi evaluat prin ecocardiografie transesofagiană atât imediat înaintea intervenției, pentru confirmarea dimensiunii necesare a noii valve aortice, cât și imediat după montarea valvei, pentru verificarea poziției corecte a valvei și a eventualelor complicații imediate (poziția prea sus sau prea jos, hematomul periaortic etc.).

Abordul arterial femural transcutanat se realizează la nivelul arterei femurale comune după efectuarea unei arteriografii locale. În funcție de calitatea arterială a acestei zone (calcificări importante sau nu), se va alege modul de abord arterial: fie prin denudare chirurgicală, fie cu ajutorul unor dispozitive care se utilizează, de asemenea, transcutanat, în vederea unei suturi arteriale de la piele, fără incizie chirurgicală.

Află mai mult despre procedura TAVI dintr-un material realizat de Dr. Rodica Niculescu, medic primar Cardiologie cu competențe în cardiologie invazivă și intervențională, șefa Laboratorului de Cardiologie Intervențională din Spitalul Clinic SANADOR.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri