Raed Arafat: Vaccinare sau testare obligatorie, săptămânal, fără finanțare de la stat. Care sunt categoriile vizate

Data actualizării: Data publicării:
Raed Arafat susține o conferință de presă.
Raed Arafat a vorbit la Digi24 despre posibilitatea de a se legifera vaccinarea sau testarea obligatorie în cazul unor categorii profesionale. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafat a vorbit miercuri seara, la Digi24, despre posibilitatea de a se legifera vaccinarea sau testarea obligatorie în cazul unor categorii profesionale. „Cert este că trebuie sau vaccinare obligatorie și în cel mai rău caz testarea obligatorie cel puțin o dată pe săptămână. Una din acestea două trebuie să fie”, spune șeful DSU, caz în care testarea nu va fi finanțată de stat, din moment ce autoritățile pun la dispoziție vaccin gratuit. „Măsurile astea vor trebui să vină foarte repede”, a spus Raed Arafat.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Ce spuneți despre vaccinarea obligatorie a medicilor, profesorilor și militarilor?

Raed Arafat: Cert este că trebuie sau vaccinare obligatorie și în cel mai rău caz testarea obligatorie cel puțin o dată pe săptămână. Una din acestea două trebuie să fie. Adică, ești vaccinat, sau dacă nu ești vaccinat ești testat o dată pe săptămână. Acest lucru e minim.

Sunt țări în Europa care au mers pe vaccinare obligatorie, și sunt țări din Europa care au zis – OK, dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci te testezi obligatoriu o dată pe săptămână și nu pe finanțarea statului. Astea sunt concluziile în mai multe state, și cred că este normal.

Statul îți oferă vaccinul gratuit, ai acces la el deja de câteva luni, poți să te duci oriunde să te vaccinezi. Dacă ai ales să nu o faci, atunci te testezi. Te testezi obligatoriu o dată pe săptămână pentru două motive – unu, pentru că ești din păcate un risc pentru alții, și doi, dacă te îmbolnăvești, măcar să te izolezi de persoanele celelalte.

Dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci măcar să te testezi, să știm că nu ești un risc pentru ceilalți”

Vaccinarea rămâne soluția optimă, pentru că în secunda în care te vaccinezi, și ești vaccinat, ești protejat mult mai bine decât dacă ești doar testat. Testarea nu-ți oferă protecție. Înseamnă că ești vulnerabil mai departe, riști să te îmbolnăvești. Asta e logica statelor care au zis obligatoriu vaccinare, nu acceptăm testare. Pentru că în spital ești vulnerabil să te infectezi, la muncă, dacă ești pe o mașină a SMURD-ului, Ambulanță ești cu risc să te infectezi, și atunci trebuie să te vaccinezi, ca să te avem permanent și să nu te pierdem, să ajungi în terapie intensivă, și am dat exemplul colegului care a decedat la Bistrița, la 44 de ani, fiind nevaccinat. Mai sunt și alte cazuri de tineri care au decedat în ultima perioadă, nevaccinați fiind.

Așa că minim vaccinare obligatorie sau testare obligatorie. Eu cred că este o chestiune logică și normală.

Cosmin Prelipceanu: La cum merge epidemia, cât de repede ar trebui să vină una dintre măsurile astea?

Raed Arafat: Măsurile astea vor trebui să vină foarte repede, ca să putem să ne protejăm și să protejăm pe ceilalți, adică cel puțin dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci măcar să te testezi și să știm că nu ești un risc pentru ceilalți și nu poți să vii să transmiți. Chiar dacă o să aud pe unii care spun „dar și vaccinații transmit”. Da, dar mult mai puțin decât cei care sunt totuși nevaccinați și care reprezintă un risc pentru ei, chiar mai mult decât cei vaccinați.

Editor : L.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri