Răgușeala poate fi semnul unei boli grave. Ce tratament este indicat?

Data publicării:
27.11 Digi24 Articol susținut de SANADOR

De cele mai multe ori, nodulii tiroidieni nu provoacă semne și simptome, fiind descoperiți întâmplător, în urma unui consult de endocrinologie sau printr-o ecografie tiroidiană de rutină. Uneori însă, acești noduli pot provoca unele manifestări clinice, precum probleme de înghițire sau de respirație, dureri în gât sau schimbarea vocii.

Controalele medicale de rutină au un rol important în descoperirea din timp a acestor formațiuni, care trebuie investigate foarte atent în vederea stabilirii unui diagnostic corect și precis, precum și a unui plan terapeutic adecvat. În lipsa diagnosticului și a tratamentului corespunzător, nodulii tiroidieni pot cauza complicații prin afectarea producției de hormoni tiroidieni. Astfel se poate ajunge la o creștere a secreției de hormoni tiroidieni, hipertiroidismul provocând, la rândul său, aritmie, osteoporoză și chiar o criză tireotoxică, cunoscută și sub denumirea de furtună tiroidiană, care prezintă un pericol pentru viața pacientului. Prezența de noduli la tiroidă se poate asocia și cu niveluri scăzute de hormoni tiroidieni sau hipotiroidism, care, netratat, poate duce la boli cardiovasculare. În plus, există și situații în care nodulii tiroidieni pot fi semnul unui cancer tiroidian.

Diagnosticul va fi stabilit de medicul endocrinolog în urma unui examen clinic, cu palparea glandei tiroide, a unor analize de sânge și a unei ecografii de tiroidă. De asemenea, dacă este necesar, pentru certitudinea diagnosticului medicul poate recomanda și efectuarea unei biopsii.

Odată pus diagnosticul, specialistul va recomanda tratamentul potrivit, care poate include terapie hormonală, iodoterapie sau tiroidectomie, o intervenție de chirurgie endocrină recomandată frecvent pentru extirparea nodulilor tiroidieni maligni, dar și a celor benigni care produc simptome obstructive, precum îngreunarea respirației sau dificultăți de înghițire.

Localizarea glandei tiroide, dar și a paratiroidelor, la nivelul gâtului, în vecinătatea unor structuri anatomice foarte importante, precum traheea, esofagul și arterele carotide, face ca intervențiile de chirurgie endocrină să aibă un grad ridicat de dificultate. Astfel, pentru obținerea celor mai bune rezultate este nevoie de chirurgi foarte bine pregătiți și cu o mare experiență în acest tip de chirurgie. Din fericire, datorită dezvoltării de noi tehnici și tehnologii medicale, asemenea boli se pot trata în prezent și prin intervenții chirurgicale cu un grad redus de invazivitate. Astfel de operații delicate sunt realizat cu incizii mici și prin control imagistic, fiind foarte bine tolerate de pacienți. Aceștia se recuperează mult mai rapid, stau mai puțin în spital și, aspect foarte important, prezintă un risc mult mai redus de infecții sau alte complicații, comparativ cu operațiile clasice.

Pentru a asigura rezultate optime, operațiile de chirurgie endocrină efectuate la Spitalul Clinic SANADOR sunt rezultatul unei strânse colaborări între chirurgii generaliști și specialiștii endocrinologi. Ori de câte ori este posibil, intervențiile de chirurgie endocrină de la Spitalul Clinic SANADOR se realizează prin proceduri mai puțin invazive, cu multiple beneficii pentru pacienți și în condiții de maximă siguranță. În cazul cancerului tiroidian, pacienții beneficiază, în Centrul Oncologic SANADOR, de un management complet al bolii și, întotdeauna, de un tratament individualizat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...