Recuperare miraculoasă în cazul fetei cu mâinile amputate în accidentul din Pașcani. Medic: „Deja mișcă degetele. Este extraordinar!”

Data actualizării: Data publicării:
mana
Recuperare miraculoasă a fetei cu mâinile amputate în accidentul din Pașcani. Foto cu caracter ilustrativ: Captură video

Adolescenta de 15 ani, operată la Iași timp de 20 de ore, după ce brațele i-au fost amputate într-un grav accident rutier, și-a mișcat degetele de la mâna dreaptă. Într-un an și jumătate, fata are șanse să se recupereze complet. Revenirea ei după operația de replantare a mâinilor este spectaculoasă, spun medicii.

Sidonia Susanu - medic chirurg plastician: Am rugat-o să-mi arate ce poate face cu mâna și deja fetița mișcă degetele, m-a strâns de mână. Este absolut extraordinar!

10 medici și 14 asistente, infirmiere și brancardieri de la Spitalul Sfânta Maria din Iași au stat în sala de operație 20 de ore, pentru a-i salva viața Alexiei.

Florin Tudose - tatăl Alexiei: Aș vrea să îi imbrațișez pe fiecare în parte, toți care au fost acolo. N-am cuvinte. Sunt îngerii tuturor, a tuturor copiilor noștri, pentru că asemenea oameni ne fac pe noi să trăim. Doamnei doctor se merită să i se facă o statuie.

Alexia mergea împreună cu trupa de dans din care făcea parte, din Botoșani, la un spectacol în Ialomița. Autocarul în care se aflau s-a răsturnat în Pașcani și 25 de persoane au ajuns la spital. Ea a fost cel mai grav rănită, cu ambele mâini secționate și multiple traumatisme.

Sidonia Susanu - medic chirurg plastician: Din punctul meu de vedere miracolul a fost că a ajuns vie, pentru că astfel de leziuni de regulă au un potențial letal foarte mare la locul accidentului. În general, pacienții cu amputație de 2 membre au indicație de replantare doar a unui membru, tocmai datorită riscului complicațiilor vitale care pot apărea prin replantarea structurilor.

Dar intervenția de 20 de ore a fost un succes, fără momente critice, iar copila de 15 ani se recuperează miraculos. Își va putea folosi din nou mâinile. Tatăl, proaspăt sosit din Marea Britanie, acolo unde muncește, s-a dus direct spre spital de la aeroport.

Florin Tudose - tatăl Alexiei: Vă spun sincer îmi este frică să merg să o văd pentru că nu știu cum voi reacționa. Eu când vorbeam acasă pe camera și mai apărea ea în camera îmi dădeau lacrimile. Pentru că eu îi spun ei iubirea mea cea mica. Și nu vreau ma gândesc. Noi de 7 ani ani nu am făcut Crăciun și Revelion acasă. E prima oară în care am ales să-l facem acasă pentru că ei sunt la liceu amândoi, și-au făcut prieteni noi, sunt adolescenți.

Alexia va avea nevoie și de alte intervenții chirurgicale

Sidonia Susanu - medic chirurg plastician: Riscul de necroză al celor două membre este aproape depășit. Continuăm intervențiile de reconstrucție. Trunchiurile nervoase principale nu au fost atașate în prima intervenție, pentru a nu prelungi mai mult o intervenție care și așa a fost destul de laborioasă.

Este, de asemenea, nevoie de sânge, dar și de plasmă. Până acum, au fost folosite 36 de unități de plasmă, pentru ca funcțiile vitale să fie menținute în parametri normali.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri