România devine studiu de caz pentru străini. Medic român din Suedia: „Probabil că acest fenomen va primi și un nume”

Data actualizării: Data publicării:
ambulante la spitalul universitar bucuresti
Spitalele din România sunt supraaglomerate de pacienți COVID nevaccinați, în stare gravă Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un medic român stabilit în Suedia, Laura Ghibu, trage un semnal de alarmă asupra mentalității românilor, care n-au încredere în datele științifice atunci când vine vorba despre vaccinare. Ea spune că ceea ce se întâmplă în România n-are nicio explicație logică pentru un cercetător străin și foarte probabil România va deveni obiectul unui studiu de caz, iar fenomenul va primi și un nume. Între timp, România a început să fie deja subiect de știri în presa internațională.

ACTUALIZARE DUMINICĂ, ORA 19:20 „Organizația Mondială a Sănătății trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă, de ce într-o țară cu acces la toate vaccinurile posibile avem o rată de vaccinare așa scăzută”,  a declarat, duminică seara, la Digi24, președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu.


Știrea inițială: 

„Fenomenul acesta de a nu accepta vaccinarea - din teamă, din credința că vaccinul nu este destul de experimentat, că nu suntem cobai etc. - ne-a făcut, de fapt, să devenim o țară de cobai, care probabil va fi studiată. Colegii mei mi-au spus că această mentalitate colectivă de a nu crede în datele științifice este fără precedent în Uniunea Europeană și este un fenomen pe care ar dori să-l studieze și probabil că acest fenomen va primi și un nume”, a declarat sâmbătă, la Digi24, medicul Laura Ghibu.

„Datele care vin din România nu se văd bine în Suedia. Am vorbit cu câțiva colegi care se ocupă de studii științifice, eu însămi m-am ocupat să fac design de studii științifice, deci să proiectez studii științifice, și vă spun că România va deveni un laborator pentru studiile științifice ale cercetătorilor străini. Ceea ce se întâmplă în România nu are nicio explicație logică pentru un cercetător străin sau pentru un străin în general”, a arătat Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia.

România, subiect de știri în presa internațională

Situația din România începe să atragă și atenția presei străine, care încearcă să explice fenomenul.

„Spitalele din România sunt copleșite de pacienți nevaccinați”, este titlul unui material video publicat pe site-ul Euronews și realizat de jurnaliștii de la Associated Press. Situația este comparată cu cea din Rusia, unde există o proporție similară de populație nevaccinată - circa două treimi.

Imaginile prezentate de Euronews arată cum în București, ambulanțele au fost nevoite să stea la coadă în fața Spitalului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, unde sunt amenajate paturi inclusiv pe coridoare. Adrian Marinescu, directorul medical al spitalului, le-a declarat jurnaliștilor că peste 90 la sută dintre pacienții spitalului bolnavi de COVID sunt nevaccinați. „Practic, când vine vorba de spitalizare, vaccinații sunt excepții”, a arătat medicul.

Mulți români nu au încredere în îndemnul autorităților de a se vaccina, o situație care, în parte, se poate explica prin faptul că au trăit mult timp sub dictatorul Nicolae Ceaușescu. Sunt, de asemenea, receptivi la dezinformările care circulă online, potrivit cărora vaccinurile sunt ineficiente sau, mai rău, periculoase, explică Euronews. 

România avea, vineri, cea mai mare rată din lume a deceselor de COVID înregistrate în decurs de o săptămână raportat la un milion de locuitori. Incidențe mari ale cazurilor de COVID se mai înregistrează în câteva țări din estul Europei - Bulgaria, Bosnia-Herțegovina, Lituania, Rusia, țări cu rate mici de vaccinare -  în timp ce în vestul continentului situația este mult mai bună, dar și proporția populației vaccinate este mult mai mare. 

Notă: Această știre a fost actualizată cu declarația președintelui Colegiului Medicilor în legătură cu o vizită a unei delegații OMS în România

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri