România, fruntașă la nașterile prin cezariană

Data publicării:
gravida insarcinata mama fetus
FOTO: shutterstock

E o mare discrepanţă între ţările europene în ceea ce priveşte naşterile prin cezariană. În Marea Britanie, de exemplu, un sfert dintre femei nasc aşa, potrivit BBC. În Cipru e proporţia cea mai mare, 50%. În vreme ce Suedia este la extrema cealaltă, cu doar 17% dintre naşteri prin cezariană. În România s-a înregistrat însă cea mai mare creştere a proporţiei de cezariene pentru că regulile erau foarte stricte înainte de 1990. Reguli sunt şi acum. Nu mama alege cum naşte, ci medicul hotărăşte, iar asta numai pe criterii medicale. Asta spune legea. În realitate, totul este relativ.

Operația de cezariană durează între 30 și 60 de minute și nu este o intervenție ușoară. Riscurile pot apărea în orice moment, iar complicațiile pot pune în pericol atât viața mamei, cât și a copilului.

„Noi am operat acum o gravidă care se afla la a doua naștere. Prima născută prin cezariană. Medicii se află sub o presiune psihică enormă pentru că este vorba de viața mamei, cât și viața fătului”, spune Marius Craina - manager Spitalul Județean Timișoara.

„Și la Clinica Bega a Spitalului Județean din Timișoara a crescut numărul operaților de cezariană. Anul trecut, au fost aduși pe lume peste 1600 de copii prin această procedură din totalul de 2.564 de nașteri”, spune Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

Medicii au mai multe explicații pentru această creștere a numărului de cezariene. Printre acestea se regăsesc și numărul mare de mame minore, dar și de femei care merg la medic doar când le vine sorocul.

„Procentul de cezariene a ajuns în unele clinici 50%, 60%, 65%, 70%. Sunt foarte multe nașteri în România la femei, la tinere minore. Sunt chiar femei care până la 18 au 1 sau 2 sau 3 copii. Procentul de mame care nu efectuează niciun control prenatal, nicio investigație prenatală. Este din ce în ce mai mare”, afirmă Marius Craina - manager Spitalul Județean Timișoara.

Sunt însă situații în care nașterea nu poate să aibă loc decât prin procedură chirurgicală. Cristina, o viitoare mămică din Timișoara este însărcinată în 6 luni. Spune că va naște prin cezariană pentru că a fost diagnosticată cu endometrioză și a fost operată de două ori.

„Este contraindicată nașterea naturală. Singura soluție în cazul meu este cezariana. În caz contrar aș fi ales oricând nașterea naturală”, afirmă Cristina - viitoare mămică.

Cezariana la cerere nu este reglementată în România. Nu este însă o piedică pentru mamele care nu vor să nască natural.

În România se nasc anual aproximativ 190.000 de copii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri