Se împlinesc aproape 3 ani de când angajații grupului DIGI donează sânge: Vrem să ajungem la 5.000 de oameni salvați

Data publicării:
Carla Tănasie, jurnalist Digi24, donează sânge.
Se împlinesc aproape 3 ani de când angajații grupului DIGI donează sânge.

Astăzi, întreaga lume celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, pentru a mulțumi tuturor donatorilor voluntari și neremunerați pentru generozitatea de care dau dovadă. Din păcate, România stă prost la acest capitol – doar 1,7% din populație donează, deși e nevoie permanent, atât de sânge, cât și de preparate sangvine, dar mai ales de donatori fideli. Sunt oameni care nici măcar nu știu că au posibilitatea de a salva vieți atât de ușor. Angajații grupului DIGI donează de sânge de aproximativ 3 ani, iar ținta este să se ajungă la 5.000 de oameni salvați.

Cea mai mare cerere de sânge este în capitală. Este nevoie zilnic de cel puțin 600 de pungi, iar colectarea este la jumătate.

Mihaela este mama unui băiețel de 11 ani care este internat într-o secție de oncopediatrie. A avut și el nevoie de sânge. Cu lacrimi în ochi, mama lui spune că sângele primit i-a salvat viața.

Mihaela: Am primit sânge la fiecare cură de citostatice. Sângele a făcut la un moment dat diferența între viață și moarte, la fiul meu. E complicat, e dur.

Doina Goșa, director Centrul de Transfuzii: Din păcate sângele nu se poate cumpăra în farmacie, nu se produce în laborator, el este în venele oamenilor, și dacă oamenii nu vin să doneze sânge, noi nu o să avem sânge să asigurăm spitalelor.

Carla Tănasie, jurnalist Digi24: Sângele pe care îl donează o singură persoană ajută 3 vieți, iar de puțin timp a început și colecta mobilă. Asta înseamnă că și companiile pot să cheme echipe mobile la sediile lor, iar grupul DIGI va face acest lucru începând de săptămâna viitoare. Grupul DIGI face astfel de campanii de donare de sânge de aproximativ 3 ani, iar în acest an vrem să ajungem la 5.000 de oameni salvați.

Este nevoie de sânge mai ales în această perioadă, în care spitalele care au tratat doar pacienții cu COVID-19 și-au reluat activitatea și se fac multe operații.

Beniamin are 21 de ani și donează de la 18 ani, după ce o cunoștință a murit pentru că nu a primit la timp sângele de care avea nevoie.

Beniamin: Avea cancer și avea nevoie de sânge pentru tratament. Știam asta, doar că nu știam cât de important este să donezi sânge și ce nevoie mare este, astfel că ne-am mobilizat greu, și până la urmă a fost prea târziu.

Andreea Timofte, vicepreședinte Asociația HEM: E un lucru care îți aduce satisfacție, în primul rând sufletească, pentru că știi că salvezi niște vieți.

Paul Varga: În clipa în care m-am ridicat de pe scaunul de donare și am plecat acasă, așteptam cu nerăbdare să treacă cele două luni, să revin la donare.

Cine merge să doneze sânge, beneficiază de o zi liberă de la serviciu, de bonuri de masă în valoare de 70 de lei și de un set de analize gratuite.

Asistentă medicală: Se fac analize de glicemie, grup RH, este consultat de medic, i se măsoară tensiunea, în caz de ceva i se face și un EKG, iar după aceea merge la recoltare. La trei donări consecutive persoana are dreptul și la o biochimie completă.

Persoanele care se hotărăsc să doneze sânge trebuie fie odihnite, să mănânce înainte și să bea cel puțin 500 de mililitri de apă.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri