Spitale regionale la Craiova și Constanța, din banii Armatei, în parteneriat cu Turcia

Data publicării:
teodorovici spitale regionale

Ministrul Finanţelor a anunţat că vrea să facă două spitale regionale din banii alocaţi pentru înzestrarea armatei. Spitalele ar urma să fie construite la Craiova şi Constanţa în parteneriat public privat cu două ţări. Una ar fi Turcia. Lucrările ar începe în acest an şi ar urma să dureze trei ani. România şi-a luat un angajament în faţa NATO că va cheltui 2% din PIB pentru apărare.

Vor fi două spitale atât publice cât şi cu caracter militar fiind în două zone în care sunt baze militare NATO. Se merge pe ideea de a prelua un spital ca model deja construit. Știm exact cât durează construcţia, cât costă efectiv, banii vor prevăzuiţi în bugetul Ministerului Apărării, pentru că vor face parte din cei 2% pentru apărare. Va fi făcut un act normativ exact ca în sistemul echipamentelor militare. Atâta timp cât pot să ai acord Guvern-Guvern pentru a achiziţiona echipamente militare eu zic că poţi să faci acelaşi cadru şi pentru a crea infrastructură spitalicească pentru a salva oamenii”, a spus Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

La Craiova urma să se construiască un spital regional, însă din fonduri europene. În același proiect era inclusă și construirea a două spitale regionale în Iași și Cluj-Napoca.

Însă, în luna februarie, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că, dacă studiile de fezabilitate pentru spitalele regionale Cluj şi Craiova nu vor fi finalizate rapid, va fi depusă în prima fază la Comisia Europeană doar cererea de finanţare pentru spitalul de la Iaşi, fiind „cel mai înaintat” în privinţa documentaţiei - erau terminate la acea vreme studiul de fezabilitate şi impactul de mediu.

Ministru Sănătăţii a spus că, potrivit studiului de fezabilitate întocmit de experţii străini, spitalul regional de la Iaşi va costa 400 de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri