Timișoara nu a mai prelungit carantina, deși rata de infectare a crescut. Președintele CJ: „A fost eliminată măsura nedreaptă”

Data actualizării: Data publicării:
Filtru al poliției pe timpul carantinei în Timișoara.
Timișoara nu a mai prelungit carantina, deși rata de infectare a crescut. Foto: Captură TV Digi24

Decizie controversată în această seară în orașul de pe Bega. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a amânat prelungirea carantinei din Timișoara. Asta, chiar dacă analizele făcute de Direcția de Sănătate Publică și Institutul Național de Sănătate Publică au spus că este nevoie de o prelungire a restricțiilor.

Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: „Cinci voturi au lipsit ca să fie prelungită măsura carantinei în Timișoara. Au fost 20 de voturi „pentru” prelungire, 9 voturi „împotrivă” și 9 abțineri. Așadar, conform reprezentanților Instituției Prefectului din Timiș, nu a fost întrunit punctajul minim de 2/3 din totalul participanților pentru un vot favorabil.

Carantina va expira mâine la miezul nopții, pentru că atunci se împlinesc cele 14 zile de când această măsură a intrat în vigoare. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență contrazice analiza de risc făcută de Direcția de Sănătate Publică și avizul favorabil de la Institutul Național de Sănătate Publică din Capitală, care arăta că este nevoie de încă minimum 7 zile de restricții, pentru ca rata de infectare să scadă.

Situația este gravă. Acum două săptămâni când s-a decis carantina în Timișoara, rata de infectare era de 7,49 la mia de locuitori, iar astăzi la ora 13:00 era de 8,19. Așadar, în tot acest timp rata de infectare a crescut.

În perioada carantinei, mulți timișoreni plecau din Timișoara cu declarații pe propria răspundere spunând că merg să-și îngrijească o rudă bolnavă, dar ei de fapt mergeau în Arad să mănânce sau să stea liniștiți la o terasă, pentru că acolo nu sunt restricții.

Poliția spune că în fiecare seară, la filtrele organizate au găsit declarații false, în care oamenii nu puteau să justifice motivul deplasării lor.

Toate aceste lucruri au fost luate în calcul și în ședința de astăzi, dar se pare că membrii comitetului nu s-au lăsat înduplecați de aceste argumente. 

În timpul zilei, în Timișoara nu prea se vedea că este carantină, pentru că majoritatea oamenilor mergeau la serviciu și astfel se creau cozi la acele filtre ale poliției”.

Președintele CJ Timiș: „În această seară a fost eliminată măsura nedreaptă a carantinării Timișoarei și a zonei periurbane

Consiliul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a eliminat măsura carantinării orașului Timișoara și a zonei periurbane, anunță Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, pe Facebook.

„În această seară, în CJSU Timiș a fost eliminată măsura nedreaptă a carantinării Timișoarei și a zonei periurbane. Deși am luat poziție fermă împotriva carantinei formale și inutile, și acum, și în urmă cu 2 săptămâni, acesta nu este un moment de bucurie. Simt tristețe și multă părere de rău pentru stresul pus pe copii și părinți, pentru pierderile financiare înregistrate în aceste două săptămâni, atâta chin fără absolut niciun rezultat, rata de infectare fiind în crestere.

Însă e important să privim spre viitor. Distanțarea fizică trebuie respectată, iar purtarea măștii și regulile de igienă tratate cu cea mai mare seriozitate. Vă încurajez să vă vaccinați și să respectați restricțiile rămase în vigoare. Nu sunt adeptul amenzilor, cred în respectarea din convingere a regulilor, iar aceasta este o ocazie să arătăm că timișorenii nu au nevoie de amenințări ca să respecte măsurile legale.

Pe lângă apelul către voi, cetățenii, fac apel și către Primăria Timișoara și Prefectură, să prezinte un plan coerent și inteligent de măsuri împotriva Covid-19. Eu sunt disponibil, ca întotdeauna, pentru colaborare interinstitutională și ajutor, acolo unde este nevoie”, a scris politicianul.

Municipiul Timişoara şi mai multe comune au intrat în carantină din 8 martie, din cauza numărului mare de cazuri COVID-19.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri