Tratamentul avansat al celei mai întâlnite boli grave a bărbaților din România

Data publicării:
cancer_pulmonar_sanador Articol susținut de SANADOR

Cancerul bronhopulmonar reprezintă una dintre cele mai răspândite afecțiuni în rândul bărbaților români, iar fumatul este principalul factor de risc. Deși constituie principala cauză de mortalitate prin cancer din țara noastră, această boală poate fi tratată cu succes, dacă este depistată din timp, iar pacientul se poate bucura în continuare de o bună calitate a vieții.

După confirmarea diagnosticului de cancer pulmonar, tratamentul necesită o abordare integrată, multidisciplinară. Planul terapeutic este stabilit, în formula ideală, în cadrul unei comisii oncologice multidisciplinare (Tumor Board), în funcție de caracteristicile histologice ale tumorii, de stadiul bolii și de eventualele comorbidități ale pacientului. Cu toate acestea, decizia finală cu privire la modalitățile de tratament este luată în urma discuției cu pacientul. Tratamentul poate include intervenții chirurgicale, terapii oncologice, precum chimioterapie, imunoterapie sau terapie biologică țintită, și radioterapie.

Tratamentul chirurgical în cancerul bronhopulmonar este opțiunea preferată în stadiile I, II și, în anumite situații, în stadiul III al cancerului pulmonar fără celule mici. Aceste intervenții pot fi realizate prin intermediul unei toracotomii, adică printr-o abordare clasică, deschisă, sau prin metode minim invazive, precum VAST, în funcție de dimensiunea tumorii și de gradul de invazie. Se pot efectua diverse tipuri de intervenții chirurgicale, inclusiv rezecția apicală, lobectomia, segmentectomia, chiar și pneumonectomia, însă lobectomia este cea mai des folosită procedură.

Operația la plămâni poate fi luată în considerare și în stadiile avansate ale cancerului, cum ar fi stadiul IV, în situațiile în care există o singură metastază, care poate fi controlată chirurgical, sau mai multe metastaze, care pot fi eliminate și care pun în pericol viața pacientului. În plus, pacienții cu metastaze pulmonare provenite de la alte tipuri de cancer, precum cel mamar, colorectal sau renal, pot beneficia de ablație laser, pentru a îmbunătăți calitatea vieții și pentru a crește șansele de supraviețuire.

Tratamentul cancerului pulmonar mai poate include chimioterapia, imunoterapia și radioterapia. Chimioterapia poate fi administrată ca tratament singular sau în combinație cu alte tipuri de terapii, precum radioterapia, care implică utilizarea unor doze foarte mari de radiații, pentru a distruge celulele maligne. Aceste tratamente pot fi folosite înainte sau după intervenția chirurgicală, în funcție de recomandările medicale specifice.

La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul chirurgical al cancerului bronhopulmonar este efectuat de chirurgi cu o vastă experiență și o specializare extinsă în chirurgia toracică și oncologică, iar intervențiile au loc într-unul dintre cele mai bine echipate blocuri operatorii din sistemul medical privat din România.

În plus, Centrul Oncologic SANADOR pune la dispoziția pacienților cu cancer pulmonar tratament personalizat, în concordanță cu protocolul stabilit de Tumor Board, care poate include, pe lângă intervenția chirurgicală, și chimioterapie, radioterapie externă, fie în varianta convențională, fie stereotaxică, dar și terapie biologică țintită sau imunoterapie. În vederea unui diagnostic precis, pacienții beneficiază de investigații avansate, performante, printre care se numără bronhoscopia, tomografia computerizată, rezonanța magnetică și PET-CT, care permit obținerea de rezultate extrem de exacte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri