Scandal pe modificarea legii spaţiilor verzi. Nicușor Dan: „Sute de hectare de spaţiu verde din Bucureşti pot să dispară”

Data publicării:
nicusor dan
Primarul Capitalei, Nicușor Dan. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, avertizează că sute de hectare de spaţiu verde din Bucureşti pot să dispară dacă Parlamentul modifică legea spaţiilor verzi aşa cum s-a aprobat marți în comisiile de specialitate. Un protest a fost anunțat azi în Parcul Izvor de lângă Parlament, care va vota în Camera Deputaților modificările la legea spațiilor verzi.

„Sute de hectare de spaţiu verde din Bucureşti pot să dispară dacă Parlamentul modifică azi legea spaţiilor verzi: bucăţi de parcuri (Tineretului, Herăstrău, Plumbuita, etc.), spaţii verzi de lângă blocuri, maluri de lac, spaţii verzi din zone protejate (Modrogan 1, Kiseleff 45, Primăverii 1, etc). Sunt dezvoltatori care au cumpărat ştiind că e spaţiu verde, au încercat să construiască şi instanţele i-au oprit. Proiectul de azi spune că dacă nu sunt expropriaţi în 12 luni pot să construiască. Dar, Primăria nu are 4-5 miliarde de euro ca să-i exproprieze”, a scris Nicușor Dan miercuri, într-un mesaj pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Comisia pentru mediu a Camerei Deputaţilor a adoptat marţi mai multe amendamente la proiectul privind modificarea Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuţ Moşteanu, a susţinut, la rândul său, că aceste prevederi „dau liber la construit blocuri” pe spaţiile verzi.

Protest în ziua votului

Legea urmează să intre miercuri dimineaţă în dezbaterea Comisiei de administraţie, apoi ar urma să ajungă în plen, la votul final.

„PSD şi PNL permit construcţiile pe spaţiile verzi din centrul oraşului, cu o promisiune că primăriile vor crea spaţii verzi în alte locuri, în 2 ani. În 12 luni, dacă primăriile nu fac exproprieri, orice spaţiu verde aflat în proprietate privată îşi pierde statutul de spaţiu verde. Au redus standardul de spaţii verzi în construcţii de la 30% la 20%. «Obligaţia» de a asigura accesul liber la spaţiile verzi se transformă într-o «opţiune»”, a scris Ionuț Moşteanu pe Facebook, potrivit Agerpres.

Reţeaua pentru Natură Urbană a solicitat deputaţilor PNL şi PSD să respingă amendamentele pe care le-au iniţiat la Legea spaţiilor verzi, arătând că acestea au fost „votate fără dezbatere reală” şi vor da posibilitatea de a se construi pe spaţii verzi private şi retrocedate.

Fundaţia Eco-Civica a anunţat un protest pentru miercuri dimineaţa, în Parcul Izvor, împotriva amendamentelor propuse la Legea spaţiilor verzi.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri