Scandalul Rubiales: Mama preşedintelui federaţiei spaniole de fotbal a fost externată

Data publicării:
Rubiales sărută o fotbalistă
Foto: Captură video Twitter

Mama preşedintelui Federaţiei Spaniole de Fotbal, Luis Rubiales, a fost externată din spital, relatează BBC. Angeles Bejar a fost internată miercuri, după ce luni s-a încuiat într-o biserică şi a intrat în greva foamei în semn de protest faţă de modul în care este tratat fiul ei.

Rubiales a fost aspru criticat pentru că a sărutat-o pe gură pe spaniola Jenni Hermoso după finala Cupei Mondiale. Sportiva a declarat că sărutul din timpul ceremoniei de la Sydney, din 20 august, nu a fost consensual.

La intrarea în biserica Divina Pastora din Motril, pe coasta de sud a Spaniei, Bejar a declarat agenţiei spaniole de presă EFE că greva va continua „pe termen nelimitat, zi şi noapte”. „Vânătoarea inumană şi sângeroasă care îl vizează pe fiul meu este ceva ce nu merită”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, un preot local, care s-a identificat ca fiind părintele Antonio, a declarat pentru Reuters că Bejar a fost dusă miercuri la un spital din Motril - oraşul în care a crescut fiul ei. „Ea nu se simţea bine din cauza caniculei şi a tuturor celorlalte lucruri”, a declarat el reporterilor. „Picioarele i se umflaseră şi era foarte obosită. De asemenea, devenise foarte neliniştită”, scrie News.ro. 

EFE notează că Bejar a răspuns în mod satisfăcător la tratament înainte de a fi externată şi a fost însoţită de fiul ei când a părăsit spitalul.

Rubiales a fost suspendat sâmbătă de către FIFA, la o zi după ce a insistat că nu va demisiona şi a susţinut că sărutul a fost „reciproc şi consensual”.

Liderii regionali ai federaţiei de fotbal i-au cerut preşedintelui Rubiales să demisioneze imediat, în timp ce procurorii spanioli au deschis o anchetă preliminară pentru a stabili dacă incidentul reprezintă o infracţiune de agresiune sexuală.

De asemenea, Tribunalul Sportiv din Spania (TAD) s-a reunit luni pentru a discuta cererea guvernului spaniol de suspendare a lui Rubiales, o decizie nefiind încă anunţată.

Preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a declarat pentru L'Equipe că acţiunile lui Rubiales au fost „inadecvate”. În primele sale comentarii cu privire la incident, Ceferin a spus „Sunt avocat şi unul dintre vicepreşedinţii FIFA. Orice comentariu pe care l-aş putea face ar suna ca o presiune. Trebuie doar să spun că sunt trist că un astfel de eveniment umbreşte victoria echipei naţionale spaniole”.

Într-un comunicat în care neagă că sărutul a fost consimţit, Jenni Hermoso a precizat: „Simt nevoia să raportez acest incident, deoarece cred că nicio persoană, în orice mediu de lucru, sportiv sau social, nu ar trebui să fie victima acestor tipuri de comportamente neconsensuale. M-am simţit vulnerabilă şi m-am simţit victima unui act impulsiv, sexist şi deplasat, fără niciun consimţământ din partea mea.

Ea a adăugat că a fost pusă „sub o presiune continuă” pentru a ajuta cu o „declaraţie care să justifice” acţiunile lui Rubiales - la fel ca şi familia, prietenii şi coechipierele ei.

„Spania este hotărâtă să pună capăt sexismului”

Ministrul spaniol interimar al Egalităţii, Irene Montero, a declarat că societatea spaniolă trebuie să rupă "pactul tăcerii" şi să înceteze să mai normalizeze comportamentul sexist, deşi speră că sprijinul larg acordat lui Hermoso în urma incidentului se va dovedi un punct de cotitură.

„Spania este o societate feministă în care sexismul încă există, dar este hotărâtă să pună capăt sexismului”, a declarat Montero. „Transmitem mesajul corect lumii, că sexismul a luat sfârşit. Poate că ar fi fost de dorit ca acest pact al tăcerii să fie rupt cu mai multă forţă şi fermitate. Dar cred că a început să se fisureze şi acesta este un pas foarte important”.

Incidentul a declanşat proteste în întreaga Spanie în sprijinul lui Hermoso şi faţă de Rubiales.

Biroul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a sprijinit-o, de asemenea, pe Hermoso, afirmând că toată lumea are responsabilitatea de a „denunţa şi contesta” hărţuirea şi abuzul sexual.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri