Angajările la stat. Ministerele au primit undă verde, spitalele încă așteaptă fonduri

Data publicării:
consultatie pacient spital

În urmă cu aproape două luni, premierul Victor Ponta anunţa disponibilizări în ministere şi în instituţiile subordonate, dar anunţa că se vor debloca posturile în spitale şi în scoli.

Însă, şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi, spune că abia la anul s-ar putea face unele angajări în spitale, dar cu anumite condiţii, deoarece bugetul este insuficient.

„Legat de deficitul de personal, știți că există discuții la nivel național, sunt spitale pe anumite specialități și categorii care au deficit destul de consistent. Probabil că, pe zonele unde există deficit, vom putea găsi în contractul de anul viitor și soluții”, spune Cristian Bușoi.

La începutul anului trecut, ministrul Sănătăţii de atunci declara că în sistemul sanitar este un deficit de 45.000 de cadre medicale şi promitea că va debloca o treime din posturile vacante, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Spre finalul anului 2012 au fost deblocate aproximativ doar 2.800 de posturi, insuficient faţă de nevoile reale din sistemul de sănătate.

Mii de posturi în MAI, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Justiției

La Ministerul Afacerilor Interne erau aproape 147.000 de posturi în 2008. La sfârşitul lunii iunie a acestui an numărul lor a crescut cu peste 2.000. Noile angajări se justifică prin faptul că au intrat în sistem promoţiile de absolvenţi şcoliţi pe banii statului.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat la Ministerul Dezvoltării unde numărul de posturi a crescut în perioada octombrie 2012 - iunie 2013 cu 908. Şi nu este singurul caz.

Alţi 419 angajaţi au apărut în ultimele luni şi la Ministerul Justiţiei şi peste 170 la Ministerul Economiei şi la Ministerul Apărării.

De la finalul anului 2008 până în luna septembrie a anului trecut, noile angajări în administraţia publică au fost făcute numai după regula 1 la 7, adică o nouă angajare la şapte plecări.

Decizia a fost luată pentru reducerea cheltuielilor salariale, dar şi restructurarea aparatului bugetar, considerat supradimensionat.

Din luna octombrie a anului trecut, guvernul a renunţat la această regulă, astfel că pentru fiecare plecare voluntară sau prin pensionare se putea face o nouă angajare.

Salariaţii de la stat, mai ales funcţionarii, sunt mai bine plătiţi decât restul angajaţilor din economia privată: dacă în administraţia publică şi Apărare salariul mediu era de 2.200 de lei net în luna iunie, media la nivelul întregii economii era de doar 1.600 de lei net.

Medicii şi profesorii însă sunt la polul opus, având în vedere că salariul mediu în învăţământ este de 1.500 de lei, iar cel din sectorul de sănătate şi asistenţă socială este de 1.460 lei.

În primele şase luni ale anului, cheltuielile cu salariile de la stat au crescut cu 18% faţă de anul anterior, la 3,8 miliarde de lei.

În prezent, în economie sunt 4,3 milioane de angajaţi, iar un sfert dintre aceştia lucrează în sectorul bugetar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri