ANSVSA: 53 de tone de carne de pui distruse după contaminarea cu Salmonella. Mihai Țurcanu: Nu este o fermă mare

Data publicării:
08032013 20declaratii 20carne-53725

Actualizare 15:30:„Această probă a ieșit pozitivă în urma unor verificări de autocontrol. Această probă a fost depistată la o fermă de păsări vii, noi am dispus sacrificarea acestor păsări la un abator și, în urma probelor prelevate în abator, a reieșit că toți puii, tot lotul era infestat cu Salmonella. Am dispus distrugerea acestor pui, o cantitate de 55 de tone”, a declarat Mihai Țurcanu, președintele ANSVSA.

El a spus că nu poate dezvălui din ce județ este această fermă.

„Este lipsit de profesionalism să vă spunem cine este proprietarul”, a precizat șeful ANSVSA.

„Momentan halele sunt închise, facem dezinfecția halelor și teste să vedem dacă mai este sau nu Salmonella. Nu se amendează, amenda este destul de mare pentru că toți acești pui au fost confiscați, vă dați seama ce pierdere economică are și, în același timp, trebuie să suporte și cheltuielile de incinerare”, a spus președintele ANSVSA.

Mihai Țurcanu a adăugat că este vorba de două hale de pui, nefiind așadar vorba despre o fermă mare. Totodată, el a mulțumit industriei avicole pentru că a dat dovadă de responsabilitate.

El a subliniat că, în România, incidența cazurilor de Salmonella este sub 1%, în timp ce în celelalte țări este de 40%.

________________________

ANSVSA a comunicat că un efectiv de 37.000 de păsări a fost contaminat cu Salmonella enteritidis.Carnea a fost descoperită la o fermă de pui, fără să fie specificată zona în care se află această fermă.

Inspectorii sanitari veterinari au dispus sacrificarea întregului efectiv, iar în urma acestei acțiuni au rezultat 53 de tone de carne care a fost distrusă.

Cele 53 de tone de pui nu au ajuns pe rafturile din magazine și, astfel, nu a fost un pericol pentru oameni.

Reprezentanți ai Patronatului Crescătorilor de Păsări spun că este vorba de o fermă mică, pentru că sunt 53 de tone de carne, comparativ cu 450.000 de tone care sunt sacrificate anual în țară și pot ajunge la raft.

ANSVSA a anunțat că vor continua verificările și la alte ferme de păsări.

În ferma respectivă s-au luat măsuri de curăţenie şi dezinfecţie, urmând să fie recoltate probe pentru verificarea eficienţei acestei măsuri.

Repopularea cu păsări se va face numai în momentul în care analizele de laborator vor arăta că nu mai există pericol de contaminare, a mai arătat ANSVSA.

Începând cu anul 2007, ANSVSA are implementat un program de control al Salmonelelor în efectivele de păsări din România, program care este aprobat şi verificat anual de către Comisia Europeană.

Simptomele virusului Salmonella

Infecţiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, afectând omul prin intermediul mâncării sau al apei infectate. Simptomele cele mai frecvente sunt greaţa, durerile abdominale, diareea şi voma. Aceste simptome încep să-şi facă apariţia de obicei la 12-72 de ore după ingerarea alimentului contaminat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri