Aproape 10.000 de angajaţi la stat vor fi daţi afară. Nu toţi vor primi salarii compensatorii

Data publicării:
postasi mediafax-1

Până la sfârşitul anului ar urma să aibă loc disponibilizări la CET Bacău, Poşta Română, Hidroelectrica, Electroserv, precum şi la cele trei companii feroviare de stat. Însă niciunul dintre angajaţii acestor societăţi nu poate fi sigur că va primi salarii compensatorii.

Conform legii, dacă una dintre companiile de stat va depune un plan de redresare cu mai puţin de o mie de disponibilizări, angajaţii nu vor primi niciun leu. În cazul în care compania anunţă peste o mie de concedieri colective, angajaţii vor primi şi un aşa-numit venit de completare, pe lângă ajutorul de şomaj.

Acesta sumă reprezintă diferenţa dintre indemnizaţia de şomaj şi salariul de la firmă. Cu alte cuvinte, disponibilizaţii vor primi o perioadă aceiaşi bani ca atunci cînd aveau loc de muncă.

Perioada va fi calculată în funcţie de vechime. Cei cu mai puţin de zece ani în câmpul muncii vor beneficia de aceste venituri timp de 12 luni, în vreme ce salariaţii cu o vechime de peste 25 de ani vor primi venituri compensatorii pe o perioadă de 24 luni.

Disponibilizări anunţate pentru 2013

CET Bacău - 120 de angajaţi

Hidroelectrica - 600 de angajaţi

Electroserv - 1.000-1.800 de angajaţi

Poşta Română - 3.500 de angajaţi

CFR Infrastructură - 1.000 de angajaţi

CFR Călători - 1.000 de angajaţi

CFR Marfă - 1.500 de angajaţi

Cât timp sunt plătite salariile compensatorii

Vechime 3-10 ani: 12 luni

Vechime peste 25 de ani: 24 luni

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri