Atenţie la achiziţionarea unei locuinţe noi. Costurile ascunse umflă facturile

Data publicării:
gfdf

Sătulă de poluare şi de zgomot, Tincuţa Bercea a decis să-şi vândă apartamentul vechi din cartierul bucureştean Drumul Taberei şi să se mute într-un complex rezidenţial din sudul Capitalei. A vrut o locuinţă mai mare dar şi mai călduroasă. 

Deocamdată, femeia locuiește încă la vechea adresă. Acolo încălzirea pe timp de iarnă a costat-o chiar şi 400 de lei pe lună. Vara, ce-i drept, întreţinerea nu depăşeşte 150 de lei, fără factura la curent.

Şi Lucian Schmaus s-a mutat în casă nouă tot cu speranţa unei locuinţe mai bine izolate termic şi, prin urmare, a unor facturi mai mici. Pentru un apartament de trei camere, întreţinerea costă 180-190 de lei pe lună, inclusiv curentul electric. În calcul nu intră gazele, care costă între 60 și 120 de lei, în funcţie de anotimp.

Un calcul simplu arată că Lucian Schmaus achită pentru un apartament nou, cu trei camere, cam cât plăteşte Tincuţa Bercea pentru o locuinţă veche, cu numai două camere.

O clădire mai eficientă din punct de vedere energetic înseamnă, automat, şi costuri mai mici de întreţinere. Adesea, însă, dezvoltatorul adaugă la încălzire, apă caldă şi gaze costurile de pază şi de îngrijire a spaţiilor verzi. În funcţie de ansamblul imobiliar, aceste costuri variază între 40 şi 250 de lei pe lună.

Specialiştii îi sfătuiesc pe români să evite locuinţele situate în ansambluri rezidenţiale cu multe apartamente goale şi să se intereseze de la bun început de toate costurile adiţionale.

„Există şi neşansa ca dezvoltatorul să intre în insolvenţă. Şi dacă intră în insolvenţă, costurile apartamentelor care nu s-au vândut revin proprietarilor”, spune analistul imobiliar Andrei Pascu. Asta înseamnă că facturile se vor dubla peste noapte.

În ultimii 7 ani, dezvoltatorii au ridicat peste 24.000 de noi locuinţe numai în Capitală, iar din acestea au vândut doar 60%.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri