Blocuri noi în București, cu parcări fictive. Legislația impune un loc de parcare pentru fiecare apartament sub 100 de mp

Data publicării:
Mașini parcate în fața unui bloc din București.
Potrivit legii, constructorii de blocuri trebuie să facă un loc de parcare pentru fiecare apartament sub 100 de metri pe care îl vând. Dacă apartamentul e mai mare, trebuie să facă două locuri de parcare. Foto: Captură TV Digi24.

În Capitală se construiește haotic, adesea fără respectarea regulilor, iar de multe ori ce există pe hârtie lipsește cu desăvârșire în teren. Este și cazul locurilor de parcare pe care dezvoltatorii imobiliari sunt obligați să le facă atunci când ridică un bloc de locuințe. În Sectorul 2, spre exemplu, am găsit mai multe blocuri nou ridicate, cu locuri de parcare doar pe hârtie. În tot acest timp, locuitorii din zonele respective se ceartă pe locurile de parcare sau își lasă mașinile pe trotuare.

Potrivit legii, constructorii de blocuri trebuie să facă un loc de parcare pentru fiecare apartament sub 100 de metri pe care îl vând. Dacă apartamentul e mai mare, trebuie să facă două locuri de parcare. Fără respectarea acestor prevederi, nu se eliberează autorizația de construire. O parte din constructori nu respectă aceste reglementări. În Sectorul 2, pe strada Cremenița, blocul din imagine figurează în actele primăriei că are 60 de locuri de parcare.

Dana Moldovan, președinta Asociației de proprietari Cremenița: Nu. Aici sunt 22 de locuri de parcare. N-au vândut decât 17 și 5 le-au închiriat. Acest ansamblu rezidențial, având 22 de locuri de parcare, este un caz fericit. Dacă vă uitați la alte imobile, care nu au curte, nu există niciun loc de parcare. Ăia toți sunt pe stradă cu mașinile.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, cunoaște situația și știe chiar și cum sunt păcăliți de constructori.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: Este o recepție care a fost făcută în anul 2018, pentru 60 de locuri de parcare, într-adevăr, în sistem klaus. E acel sistem care poate fi supraetajat, sunt parcările supraetajate din metal. Din păcate, acest sistem a fost folosit de multe ori, într-un fel negativ, adică la recepție există acest sistem klaus, după care se mută în altă locație. Nu știu dacă e și cazul în acea locație, probabil că este. Dacă nu mai există sistemul klaus, vom merge cu poliția locală, cu disciplina în construcții, să vedem dacă respectă, și să le dăm amendă.

„Este aglomerat în permanență. Suntem foarte mulți, primăria nu pune la dispoziție parcări, este foarte greu”

În zona respectivă, în ultimii ani s-au construit 18 blocuri, cu 400 de apartamente. Lipsa locurilor de parcare îi nemulțumește pe șoferi.

Femeie: Îngrozitor, cu atât mai mult cu cât se și construiește. Lucrez în domeniu și tot observ că se ridică clădiri. Nu e plăcută situația.
Femeie: Foarte greu. Este aglomerat în permanență. Suntem foarte mulți, primăria nu pune la dispoziție parcări, este foarte greu.

Blocurile noi, fără locuri de parcare, sunt numeroase în zonă.

George Lăcătuș, jurnalist Digi24: Pe aceeași stradă, la doar 300 de metri distanță, avem alte două scări de bloc, care în actele primăriei figurează cu 37 de locuri de parcare. La fața locului, am găsit doar 12 locuri de parcare. În schimb, lângă cele două scări de bloc, există o parcare publică cu 38 de locuri.

Digi24 a contactat firma care a construit blocurile respective. Reprezentanta dezvoltatorului imobiliar a promis inițial că, după weekend, va da un punct de vedere. Însă nu a mai răspuns la telefon și nici la solicitarea scrisă.

Reporter: George Lăcătuș / Operator: E. Petrescu

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri