Cartoful dulce ia locul pepenilor la Dăbuleni

Data publicării:
CARTOFI DULCI

Lelia Ghiță: Foarte bun și așa hrănitor. Deci am mâncat fără să mai mănânc altceva, le-a plăcut și la copii.

Lelia Ghiță are 63 de ani. Acum o lună și-a luat inima în dinți și a decis să încerce să cultive și altceva decât pepeni, roșii și ardei.

Lelia Ghiță: Am pus în solar. Acum e de încercare, primul an, vedem la anul, dacă o fi bine, extindem suprafața.

Cercetătorii stațiunii din Dăbuleni au convins până acum 15 fermieri din localitate să cultive cartoful dulce. Studiile realizate în colaborare cu o echipă din Coreea de Sud arată că sudul Olteniei este perfect pentru această cultură.

Răsadurile vor fi mutate în mai puțin de o lună în câmp, pe o suprafață de trei hectare. Cercetătorii spun că de pe un hectar poate fi obținută o producție între 20 și 30 de tone de cartof dulce, care pot aduce unui fermier un profit și de 15.000 de euro”, relatează corespondentul Digi24 Cosmin Stuparu.

Cum era de aşteptat, oamenii se gândesc să renunţe la culturile de pepeni, din care scot tot mai greu profit. Anul trecut tone de pepeni au sfârşit la gunoi, după ce preţul de vânzare a scăzut sub un leu pe kilogram.

N-a fost rentabil, prețul mic, lubenițele s-au aruncat și pe șanț. Sute de tone”.

Care a plecat pe cartofi sunt mulțumiți pe cartofi”, spun localnicii.

Însămânţarea unui hectar de cartof dulce costă cât pentru unul de pepeni, iar profitul poate fi de 3-4 ori mai mare. În plus, leguma sud-americană este tot mai căutată pe piaţă, datorită proprietăţilor nutritive.

Aurelia Diaconu, directorul institutului de cercetare din Dăbuleni: Conține zaharuri care sunt foarte bine asimilate de organism și este recomandat și diabeticilor, reglează rezistența la insulină, reglează hipertensiunea arterială.

Din culturile de probă, institutul din Dăbuleni a exportat anul trecut 40 de tone de cartofi dulci în Austria, unde au fost foarte apreciați. S-au vândut cu 5 lei pe kilogram. Pe rafturile supermarketurilor, cartofii dulci importaţi din Statele Unite au un preţ dublu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri