Averi primite cadou de nuntă. Explicaţiile celor care "uită" să plătească impozitul ani la rând

Data actualizării: Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015

Averi găsite îngropate în grădină, cadouri de nuntă şi daruri ...de la necunoscuţi. Aşa sună cele mai greu de crezut explicaţii pe care le ascultă inspectorii Fiscului. Ele vin de la cei care nu plătesc impozit pe averi ani la rând. Patroni bogaţi de firme falimentare, sportivi şi artişti ajung astfel să fie executaţi silit.

Fiscul a pus ochii pe bunurile de lux ale celor care, dacă ar trăi din veniturile declarate, nu şi le-ar permite.

Au fost verificate 18 persoane suspectate că şi-au ascuns veniturile sau o parte dintre ele. Inspectorii au scos la lumină câştiguri nedeclarate de peste 50 de milioane de lei. Pentru aceste sume, oamenii trebuie să achite taxe şi penalităţi de 13 milioane de lei.

Sunt datele preliminare după controalele din luna februarie. Anul trecut, Fiscul a găsit 166 de persoane care "au uitat" să-şi achite dările. Taxele pe venit nedeclarate şi penalizările au ajuns la un total de 80 de milioane de lei. Sunt câteva semne care i-au făcut pe inspectori să verifice cu atenţie unele dintre cazuri.

Adrian Benţa, consultant fiscal: „Firmă săracă, patron bogat este prototipul clasic de persoana care ar putea să intre într-o analiză de risc fiscal, este situaţia în care conturile bancare sunt alimentate periodic, persoana fizică face diverse achiziţii, imobile, terenuri, bunuri care nu îşi pierd valoarea în timp, dar veniturile pe care le declară sunt mici”.

46 dintre cei descoperiţi au fost daţi pe mâna parchetului. În instanţă, se poate ajunge la executarea silită şi ulterior vânzarea maşinilor de lux sau a caselor pentru recuperarea banilor.

Adrian Benţa - consultant fiscal: „ Obiectivul unei inspecţii nu e să trimită în judecată, ci să recupereze impozitele neplătite. Există o problemă majoră, persoanele fizice nu au obligaţia să îşi ţină contabilitatea. Fiecare dintre noi trebuie să-şi plătească în mod cinstit şi legitim taxele”.

Inspectorii sunt motivaţi să vâneze rău-platnici. Pot primi şi bonusuri de anul acesta, de 15 la sută din sumele recuperate în urma unor hotărâri judecătoreşti. Dar, nu mai mult de echivalentul a 2 salarii minime brute pe economie, adică 3.800 de lei.

FOTO: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri