Ciucă, despre decizia CEDO în cazul cuplurilor de același sex: PNL susține familia tradițională și credința în Dumnezeu

Data actualizării: Data publicării:
membri ai conducerii PNL merg în grup la o ședință a coaliției guvernamentale la Palatul Victoria
ONG-urile solicită guvernului modificarea Codului civil pentru a permite căsătoria între persoane de acelaşi sex şi recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în străinătate. Foto: Inqum Photos/Octav Ganea

Liderul liberalilor Nicolae Ciucă a declarat, întrebat luni despre decizia CEDO referitoare la parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex şi faptul că premierul PSD Marcel Ciolacu a precizat că societatea românească nu este pregătită să recunoască aceste cupluri, că atât el personal, cât şi PNL îşi asumă susţinerea în continuare a familiei tradiţionale, a credinţei în Dumnezeu şi patriotismul, informează news.ro.

„Personal şi PNL, în tot ceea ce înseamnă valorile despre care noi am vorbit, Partidul Naţional Liberal va susţine în continuare familia, familia tradiţională, credinţa în Dumnezeu şi patriotismul, aşa cum au fost asumate la nivelul partidului”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Pe 23 noiembrie, premierul Marcel Ciolacu a declarat, întrebat la Europa FM despre faptul că România trebuie să prezinte, până pe 25 martie, propunerile de măsuri în urma deciziei CEDO referitoare la recunoaşterea şi protecţia legală a cuplurillor formate din persoane de acelaşi sex, că societatea românească nu este pregătită pentru acest lucru.

Şeful Guvernului a mai spus că nu este „un om obtuz” şi are prieteni care „au relaţii cu un alt bărbat”, însă vorbeşte din punctul de vedere al unui prim-ministru. Liderul PSD a adăugat că nu ar fi nici prima, nici ultima oară când CEDO condamnă România.

Ministra de Externe Luminiţa Odobescu a cerut Guvernului să transmită un punct de vedere al Executivului până pe 28 noiembrie, pentru că, până pe 25 martie, România trebuie să prezinte Comitetului miniştrilor măsurile adoptate sau propunerile avute în vedere, după decizia CEDO care cere un statut juridic pentru cuplurile formate din persoane de acelaşi sex.

Obligaţia ţării noastre de a proteja şi recunoaşte familiile formate din persoane de acelaşi sex este reconfirmată de Colegiul de judecători ai Marii Camere, care a respins contestaţia depusă de Guvernul României în cazul Buhuceanu şi Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României, au transmis reprezentanţii Accept, pe 26 septembrie, într-un comunicat de presă.

De asemenea, Asociaţia ACCEPT a lansat, luni, campania „Protejaţi toate familiile”, în contextul Zilei internaţionale a drepturilor omului sărbătorită pe 10 decembrie. Demersul este susţinut şi de alte 35 de organizaţii neguvernamentale care pledează pentru necesitatea adoptării de instrumente adecvate de protecţie şi recunoaştere legală pentru toate familiile din România.

Organizaţiile non-guvernamentale solicită modificarea Codului civil pentru a permite căsătoria între persoane de acelaşi sex şi recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în străinătate. De asemenea, ele cer „legiferarea parteneriatului civil, indiferent de sexul celor doi parteneri de cuplu, înregistrat de către ofiţerul de stare civilă”, precum şi „protecţia familiei de facto, care nu optează pentru căsătorie sau parteneriat civil, în domeniul patrimonial, al sănătăţii şi în vederea prevenirii şi combaterii violenţei domestice”.

România este obligată să modifice legislația astfel încât să protejeze și drepturile cuplurilor de același sex, în urma deciziei CEDO, care a stabilit că țara noastră încalcă dreptul la viață de familie al cuplurilor gay. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, a declarat la Digi 24 că România ar putea fi sancționată prin pierderea dreptului de vot în Consiliul Europei dacă nu pune în aplicare decizia CEDO. Mai mult, el a arătat că există și decizii ale Curții Constituționale în acest sens.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri