Colegiul Medicilor: Măsurile anunţate sunt metode de a alunga medicii români din ţară

Data publicării:
spital 20asigurar 20sanatate 20cas 205295480 20mediafax 20foto 20remus 20badea-44488

Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România îşi manifestă regretul că dezbaterea publică privind sistemul de sănătate este parazitată de teme marginale şi nu se axează pe adevăratele subiecte relevante pentru sistemul sanitar din România, se arată în documentul semnat de preşedinte Colegiului Medicilor (CMR), Vasile Astărăstoae.

Măsurile apărute în spațiul public în ultimele zile ar duce la agravarea deficitului de personal medical, aflat deja la cote alarmante, susține conducerea CMR.

Ministerul Sănătăţii a făcut ieri un pas înapoi: va pemite în continuare anumitor spitale private să primească finanţare de la stat. Decizia vine după ce oficialii au constatat că în unele unităţi medicale particulare se fac operaţii care nu pot fi realizate în unităţile publice. Chiar şi aşa, medicii continuă să susţină că e nevoie ca tot sistemul privat să fie finanţat de la stat în continuare.

Ce reclamă CMR

„Considerăm că impunerea unor criterii de finanţare după forma de proprietate a serviciilor medicale, precum şi obligarea medicilor de a lucra, fie în sistem public, fie în sistem privat, nu vor avea nici un efect benefic pentru asigurarea stării de sănătate a populaţiei României. Adevăratele probleme ale sistemului sunt subfinanţarea, deficitul de personal calificat şi o legislaţie confuză care se pretează la interpretări şi care vulnerabilizează atât corpul medical, cât şi pacienţii”, subliniază conducerea Colegiului.

Potrivit comunicatului transmis, Colegiul Medicilor din România a salutat creşterea bugetului sănătăţii cu un miliard de euro, dar a fost dezamăgit de modul în care aceste fonduri suplimentare au fost direcţionate.

„Este de neînţeles pentru membrii corpului medical cum statul român poate să găsească, cu eforturi, această sumă pentru firmele de medicamente, dar nu reuşeste să identifice 40 de milioane de euro pentru a permite dublarea salariilor medicilor rezidenţi”, subliniază reprezentanții medicilor.

Deficitul de personal, la o „cotă alarmantă”

Conform statisticilor CMR, deficitul de personal medical calificat a ajuns la „o cotă alarmantă”. În anul 2012, s-a coborât sub nivelul critic de 40.000 medici cu liberă practică în România. Astfel, la acest început de an, doar 39.813 medici sunt în sistem, comparativ cu 41.799 medici în 2012 şi 55.000 de medici în 1990.

„Măsurile anunţate, chiar dacă ulterior s-a revenit asupra lor, nu constituie altceva decât metode de a alunga medicii români din ţară”, subliniază preşedinte Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae.

„În domeniul legislativ, CMR consideră ca simple amendamente la o lege nu elimină riscurile exercitării profesiei medicale în România şi ca este nevoie de o legislaţie modernă şi adecvată spiritului European”, se arată în documentul transmis.

Solicitări pentru Guvernul Ponta

În acest context, CMR solicită noului Guvern Ponta de a rezolva, aşa cum a promis, revendicările cuprinse în Declaraţia Adunării Generale a CMR din martie 2012 şi îşi arată în continuare disponibilitatea pentru un dialog pentru creşterea eficienţei sistemului de sănătate şi a calităţii actului medical.

Anul trecut, în urma ședinței Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România, reunită în zilele de 29 şi 30 martie 2012, CMR trimis Preşedinţiei României, Guvernului şi Parlamentului o serie de solicitări punctuale.

- Deblocarea posturilor în sistemul sanitar

- Renunţarea la orice barieră în ceea ce priveşte fondul pentru plata personalului (în prezent aceasta este de 70% din suma decontată de CNAS)

- Excluderea din categoria de bugetari a medicilor, dat fiind practica independentă şi autonomă a acestora

- Precizarea în mod expres că medicul nu este funcţionar public şi nici echivalent a acestuia

- Majorarea veniturilor medicilor astfel încât venitul minim al unui medic (rezident) să fie echivalent cu trei salarii medii pe economie

- Condiţii de muncă decente pentru medici pentru a putea asigura un act medical de calitate şi implicit siguranţa pacientului

- Necondiţionarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România de încheierea asigurării de malpraxis

- Renunţarea la blamarea medicilor şi respect din partea decidenţilor

- Reducerea birocrației și simplificarea documentelor medicale în relația medic-pacient

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri