Condiții simplificate pentru "Prima mașină". Care sunt principalele modificări

Data actualizării: Data publicării:
parcare loc de parcare masini

Guvernul încearcă să resusciteze programul "prima maşină", aşa că îl face mai atractiv. Principala modificare vizează introducerea în program a autoturismelor hibrid şi electrice. O altă noutate se referă la tichetele de la Rabla. Acestea pot fi folosite ca avans pentru cumpărarea unei maşini noi. Sunt însă şi alte condiţii, pe care o persoană trebuie să le îndeplinească, pentru a beneficia de programul "prima maşină".

Cei care vor să-şi cumpere o maşină îşi vor putea lua una cu sprijin de la stat. Sunt însă câteva condiţii: autoturismul trebuie să fie nou, beneficiarul să aibă cel puţin 18 ani şi să nu înregistreze restanţe la plata taxelor sau a ratelor bancare. Există şi o limită în ceea ce priveşte preţul: maşina nu trebuie să coste mai mult de 59.500 de lei. Sunt multe pe piaţă care s-ar încadra.

Lucian Mitroi - consilier vânzări auto: Mașini mici, de segment B, mașini de oraș, până în 4, 5 metri, capacitate a portbagajului de 300 de litri. Motorizările care se încadrează în această sumă sunt cele pe benzină.

Ca şi până acum, beneficiarii trebuie să pună de la ei de minimum 5 % din preţul total de achiziţie. Noile modificări făcute de Executiv încurajează şi achiziţia maşinilor ecologice.

Viorica Dăncilă - premierul României: Pe lângă facilitățile pe care le oferă deja pentru cumpărarea autoturismelor clasice, cetățenii vor beneficia de garanții guvernamentale și pentru împrumuturile contractate pentru achiziționarea autoturismelor hibrid, electric hibrid și pur electric.

Pentru autoturismele cu sistem de propulsie hibrid preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 119.000 lei, iar pentru cele electrice hibrid și pur electrice, preţul nu trebuie să depăşească 178.500 de lei. În aceste cazuri, și avansul cerut este mai mare: cel puţin 25% pentru maşinile hibrid, respectiv 30% pentru autoturismele electrice.

Aţi putea cumpara de exemplu o mașina sută la sută electrică, cu o autonomie de 300 de km, se poate încărca într-o oră și jumătate și are 0 emisii poluante .

Prin intermediul programului sunt acordate credite cu o dobândă formată din indicatorul ROBOR la 6 luni, la care se adugă o marjă de cel mult 3 la sută pe an, adică 6,31% în acest moment.

Lucian Mitroi - consilier vânzări auto: A început în 2014 și avea ca scop oferirea de finanţări accesibile pentru persoanele care nu își permiteau avansul de 10 - 15 % clasic pentru companiile de leasing. Programul nu a funcționat prea bine. Eu sunt în lumea auto de 3 ani și nu am vândut nicio mașină prin acest program.

Aautorităţile speră să oprească importul maşinilor vechi şi poluante. Anul trecut au fost înmatriculate peste 470.000 de maşini la mâna a doua şi 130.000 noi. Asta a făcut ca parcul auto din România să depăşească pragul de 8 milioane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Sting și eleganta lui soție, de mână la Cannes 2024. Se iubesc de peste trei decenii, au 4 copii și nu au...
Film Now
Ana de Armas, zâmbet dulce pe plajă. Actrița și-a etalat silueta într-o bustieră și fustă mini, în imagini de...
Adevarul
China trimite Rusiei „ajutor letal" pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada"
Newsweek
De unde vine expresia „a-și da arama pe față"? Legătura cu monedele. Domnitorul „campion" la falsuri
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Un bărbat refuză să spună în public numele câinelui, după ce iubita sa l-a botezat: „Se simte jenat”
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta